logo

Maria Nurmela (1978) on freelancer tanssitaiteilija, joka on valmistunut tanssijaksi Essenin Folkwang-Hochschule für Darstellende Künste und Musik - korkeakoulusta Saksasta 2002. Lisäksi hän on opiskellut Teatterikorkeakoulun tanssi- ja teatteripedagogian laitoksella, jossa hän suoritti Tanssitaiteen maisterin tutkinnon 2007. Maria Nurmela on työskennellyt feerlancerinä vuodesta 2002 alkaen mm. Tero Saarinen Companyssa produktiokohtaisella kiinnityksellä teoksissa: Wavelenghts 2009, Next of Kin 2008, Petrushka 2007,Westward Ho! 2006, Borrowed Ligth 2004, Gaspard 2003. Lisäksi hän on toiminut tanssijana useiden koreografien teoksissa Suomen lisäksi myös USAssa, Saksassa ja Hollannissa mm. Hanna Brotheruksen, Alan Danielsson, Malou Airaudon, Piet Rogien teoksissa. Maria Nurmela on toiminut koreografina mm. teoksessa Hotel New York (2007).

Maria Nurmela
Kuva: Tanja Ahola

 

Maria Nurmelan ensimmäiset tanssimuistot ovat isoisän kesämökiltä. Maria rakasti punavalkoista kesämekkoa, vihreää nurmikenttää ja vanhaa radiota, joka soitti mitä mielenkiintoisinta musiikkia ja inspiroi häntä esittämään omatekemiään tansseja muille kesäasukkaille. Hän oli myös kova "lumppaamaan" eli hyppimään kesämökin vanhalla vieteripatjalla.

Ensimmäiset oikeat tanssitunnit Maria aloitti äitinsä tanssikoulussa Tanssitiimiissa, joka perustettiin kun Maria oli 3-vuotias. Tanssitiimissa Maria opiskeli luovaa tanssia, myöhemmin mukaan tuli jazz ja steppi. Maria rakasti Tanssitiimin taiteellista tunnelmaa ja seurasi äitinsä työtä ahkerasti. Isadora Duncanin ja Anna Pavlovan poikkeukselliset elämät antoivat kimmokkeen ja alkuidean ammattitanssijuudesta tai taiteilijuudesta yleensä. Mariaa kiehtoi etenkin omien koreografioiden tekeminen ja luova liihottelu, ja äitiään matkien hän piti tanssitunteja naapurin lapsille.

Vaikka baletti oli hänestä aluksi tylsää ja liian kahlitsevaa. 14- vuotiaana tanssin luovuus ja monipuolisuus vaihtuivat kuitenkin ballerinan haaveisiin ja ankaraan opiskeluun Helsingissä Suomen Kansallisoopperan balettikoulussa. Maria kävi pyrkimässä Kansallisoopperan balettikouluun salaa vanhemmiltaan, pääsi sisään ja muutti Helsinkiin sukulaistensa luo. " Vapaa " ja omasta itsestä vahvasti lähtenyt into ilmaista tanssilla muuttui vakavaksi ja ammattimaiseksi puurtamiseksi. Maria valmistui koulusta viiden vuoden opintojen jälkeen keväällä 1997. Baletti ei kuitenkaan lopulta kiinnostanut Mariaa, vaan nykytanssi ja etenkin saksalaisen tanssiteatterin inhimillisyys ja poikkitaiteellinen ote vetivät vahvasti puoleensa. Hän lähti Turun Taideakatemian kautta Hollantiin ja lopulta opiskelemaan Pina Bauschin kouluna tunnettuun Folkwang-Hochschule feur Darstellende Kuenste- korkeakouluun Saksan Esseniin, josta hän valmistui tanssijaksi 2002.

Kuva Hanna Brotheruksen teoksesta En lähde täältä salaa (2009)
Kuva: Petri Strandberg

 

Opintojensa viimeisenä vuonna Essenissä hän tutustui sattumalta Tero Saariseen hänen workshopissaan Essenin Choreographisches Zentrumissa. Teron estetiikka ja liikekieli tuntui heti omalta ja Mariasta tuntui kuin hän olisi viimein tullut tanssilliseen kotiinsa. Saarinen kutsui Marian lopulta ryhmäänsä, jossa hän on sittemmin tanssinut produkiotiokohtaisella kiinnityksellä.

Gaspard
choreography: Tero Saarinen
photo: Sakari Viika
company: Tero Saarinen Company

 

Työ Tero Saarisen Companyssa on ollut Marialle unelmieni täyttymys, sillä hän on saanut olla mukana monissa äärimmäisen hienoissa ja taiteellisesti palkitsevissa produktioissa ja osallistunut kiertueille, jotka ovat ulottuneet aina Uuteen-Seelantiin ja Australiaan asti. Syksystä 2009 alkaen Maria on mukana Tero Saarinen Companyssa myös uudenlaisessa tehtävässä eli työryhmässä, joka kehittää Saarisen teoksille notaatiojärjestelmää, teosten lisensiointityötä ja Saarisen liiketekniikan opetustoimintaa. Tämä Notaatio-projekti on Marian mielestä uusi ja avartava, mieltä mullistava aluevaltaus, joka voi viedä mennessään vaikka minne.

Petrushka
choreography: Tero Saarinen
photo: Sakari Viika
in photo: (from front) Maria Nurmela, Henrikki Heikkilä, Heikki Vienola

 

Maria työskentelee kuitenkin freelancerina joten Tero Saarinen Companyssa ohella hän on ollut mukana myös monien muiden kiinnostavien koreografien produktioissa sekä vieraillut mm. Aurinkobaletin teoksissa. Viimeisimpiä Alan Danielssonin teos A Way hear, joka esitettiin New Yorkissa 2010 ja Hanna Brotheruksen ja Koiton Laulun yhteistyö En lähde täältä Salaa. Tällä hetkellä Maria työskentelee Niina Airaksisen teoksessa SOJIKU, jonka ensi-ilta on Turussa 11.3.2010.

Marian mielestä mielekkäintä onkin saada tarkastella tanssia monista eri näkökulmista niin tanssijana, tanssinopettajana kuin koreografina. Monenlaiset työtehtävät kiinnostavien tekijöiden kanssa ruokkivat Marian mielestä parhaiten luovuutta, mutta avartavat myös näkökulmia ja estävät turhaa lokeroitumista ja kapeakatseisuutta taiteen kentällä. Marian arki onkin työntäyteistä matkalaukkuelämää ja luovaa sekamelskaa.

Wavelengths
choreography: Tero Saarinen
photo: Sakari Viika
in photo: Heikki Vienola, Maria Nurmela

 

Tänä vuonna Maria on erityisen onnekas, sillä hänellä on vuodelle 2010 Valtion Taiteilija-apuraha, jonka turvin hän voi kokeilla myös omia siipiään koreografina. Muun muassa hän valmistaa huhti-toukuussa New Yorkissa dueton yhdessä meksikolaisen koreografiystävänsä Martin Lanz Landázurin kanssa, Movement Research- tuotannon residenssissä Judson Memorial Churchiin. Ideoita koreografiaan hän ammentaa kuvataiteista, kirjallisuudesta, elokuvista, mutta myös vahvasti ympäröivästä elämästä. Ideat pulpahtelevat Marian mukaan sattumalta, ei väkisin yrittämällä. Joskus ne keksii sivulausehuomautuksesta, joskus suurena ahaa elämyksenä jo pitkään mielessä muhineen asian yleensä, ja yleensä juuri vieraassa paikassa.

Kuva teoksesta Hotel New York (2007)
Kuva: Juha Vakkila

 

Maria kuvailee itseään herkäksi unelmoijaksi, joka paneutuu pienimpäänkin koko sydämellä ja täydesti, mutta myös pitkäjänteiseksi puurtajaksi, joka päättäessään toteuttaa unelmansa vaikka läpi harmaan kiven.

Tulevaisuudelta Maria toivoo lisää mielenkiintoisia ja poikkitaiteellisiakin töitä tanssin parissa, uskallusta tutkia ja toteuttaa omia taiteellisia ideoitaan, yhteisiä veneretkiä isän ja veljen kanssa Turun Saaristossa... ja ehkä jonakin päivänä johonkin päin maailmaa oman pienen pesän, jonne palata matkoiltaan..

Elämässä tärkeintä Marialle on kuitenkin pitää jalat vahvasti maassa ja ottaa päivän kerrallaan hitaasti edeten ja hymyillen..

Tapahtumakalenteri

maaliskuu 2019
M T K T P L S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ajankohtaista

Ryppäitä! on Riikka Kosolan ryhmäteos...Tilaa uutiskirje