logo

ARKISTO

TAMMIKUU 2017

Läntisen tanssin aluekeskuksen ja Nollapiste-kollektiivin yhteistuotantona toteutettu Tanhu saa ensi-iltansa 05.01.2016 klo 19.00 Yliopistonkadulla, Turun keskustassa. Tanhu on Nollapiste-kollektiivin tilausteos koreografi Janina Rajakankaalta. Teoksessa esiintyvät Nollapiste-kollektiivin Elsa ja Malwiina Heikkilän lisäksi Laura Lehtinen sekä muusikko Miki Brunou, joka on myös toteuttanut teoksen äänisuunnittelun. Visuaalisuudesta vastaa valosuunnittelija Jenni Pystynen ja pukusuunnittelusta Kirsi Gum.

 Tanhu on teos yhdenkaltaisuuden utopiasta ja poissulkevuuden periaatteella rakentuvista ideaaleista, joita ahdistus ja pelko ruokkivat. Se avaa taiteen keinoin Suomi-neidon historiallisesti kerrostunutta hahmoa ja etsii vaihtoehtoisia tapoja tuottaa kansallisen identiteetin diskursseja.

Teoksen maailma rakentuu lasiseen työmaakonttiin, joka sijoitetaan Turun kävelykadulle. Installaatiomaiselle tanssiteokselle on keskeistä sen avautuminen satunnaisille ohikulkijoille ja teoksen katsomispositio esitystilan ulkopuolelta käsin.
Äänellisesti, koreografisesti ja visuaalisesti työryhmä haluaa esitellä Suomi-neidon uuden tulemisen, jossa hän on kansallisestetiikastamme rakentuva hahmo, jonka seksuaali-identiteetti avautuu naisen ja miehen välimaastoon.

Janina Rajakangas on työskennellyt tanssijana, koreografina ja opettajana useissa Euroopan maissa. Hän valmistui vuonna 2010 koreografian maisteriohjelmasta Teatterikorkeakoulusta. Rajakankaan teoksia ovat tuottaneet Suomen Tanssin aluekeskukset, Läntinen tanssin aluekeskus, Zodiak Uuden tanssin keskus, Kedja-verkosto, FigureTeater (Norja) ja The Place Theatre (UK).

Nollapiste –kollektiivi on viiden nuoren tanssijan perustama kollektiivi, jonka keskeisenä toimintamuotona on kutsukoreografien kanssa työskenteleminen. Kollektiivi on perustettu tanssijoiden halusta työllistää itse itsensä; heille merkityksellisiin projekteihin. Kollektiivi on toiminut vuodesta 2010 lähtien ja toteuttanut teoksia pääasiassa Turun alueella. Kollektiivi on työskennellyt Elina Pirisen, Janina Rajakankaan, Samuli Nordbergin sekä Katja-Maria Taavitsaisen kanssa.

Tanhun toteuttamista ovat tukeneet Niilo Helanderin säätiö, Ehkä-tuotanto, Tanssikoulu DCA sekä Raija Lehmussaaren balettikoulu.

Esitykset:
05.01.2017 klo 19.00 Ensi-ilta
06.01.2017 klo 16.00 ja 19.00
07.01.2017 klo 16.00 ja 18.00
08.01.2017 klo 16.00
Esityksiin on vapaa pääsy.
Esityspaikka: Yliopistonkatu 22, Turku (kävelykatu)

MARRASKUU 2016

Koska ei ole ketään
-tanssiteos oleellisesta ja tarpeettomasta yksinäisyydestä

Tanssiteos katsoo yksinäisyyttä ulkoa käsin ja sisältä päin. Tunnustelee ja tutkii yksinäisyyttä.


Konsepti ja toteutus: Annastiina Saastamoinen
Mentori: Sanni Sihvola
Soitinrakennus: Jura Sivonen
Valosuunnittelu: Antton Kainulainen
Videointia: Emmi Klapuri

Esitykset
19.11.16 klo 19.00
20.11.16 klo 19.00
23.11.16 klo 19.00
25.11.16 klo 19.00
26.11.16 klo 19.00
Liput 15/8e
Esitykset Barker-teatterilla
Raunistulantie 25, 20300 Turku
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.


Tuotanto: Läntinen tanssin aluekeskus, Barker-teatteri, Annastiina Saastamoinen

HEINÄKUU 2016

Kuva: Reino Koivula

Hertzsprung

koreografia Jouni Järvenpää
musiikki Marko Suorsa
tanssi Tashi Iwaoka, Liana Potila ja Anni Rissanen
valot Jarkko Forsman

Hertzsprung on abstrakti nykytanssiteos ainutlaatuisuudesta, pimeistä puolista ja ihmeellisistä hetkistä. Teos lainaa nimensä kuun suurimmalta, sen ns. pimeällä puolella sijaitsevalta kraatterilta Hertzsprungilta.

Hertzsprung on Järvenpään ja säveltäjä Suorsan 13. yhteistyö.

Esitykset Barker-teatterilla (Raunistulantie 25 H, 20300 Turku):

pe 8.7.2016 klo 19 Ensi-ilta
la 9.7. klo 19
ke 13.7. klo 19
to 14.7. klo 19

Liput käteisellä paikan päältä 15 € / 8 €
varaukset: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tuotanto:
Barker-teatteri
Jouni Järvenpää
Läntinen tanssin aluekeskus

Teosta on tukenut Taiteen edistämiskeskus / Lounais-Suomen aluetoimipiste.

HELMIKUU 2016

Secret Charm
-liikkeen fyysisyys, tunteen ulottuvuus-

Jonna Aaltosen 20-vuotistaiteilijajuhla ja Suomen ensi-ilta Tanssiteatteri Erin Studiossa.
Sooloteoksessa mietitään esiintymisen ydintä ja tanssijan roolia pitkän uran valossa.
Nimi ”Secret Charm” nousee ajatuksesta, että kaikissa ihmisissä, kuten elämässä -kaiken hässäkän ja tohinan keskellä- on oma viehätyksensä, kunhan vain osaa oikein kuunnella, katsella, tuntea…

Koreografia: Anu Sistonen
Tanssi: Jonna Aaltonen
Musiikki: Emre Sevindik
 
Näytökset:
to 11.2.2016 klo 19 Suomen ensi-ilta
la 13.2.2016 klo 19
StudioERI, Yliopistonkatu 7, Turku

Mukana illassa myös Tanssiteatteri ERI

Kesto: 1,5 tuntia, väliaika
 
liput: 25/23/15 €
puh. 02 2501032   Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. / www.eri.fi

Lue lisää Jonna Aaltosen tanssijan urasta:

kuukaudentanssitaiteilija/maaliskuu 2009

 JOULUKUU 2015

TOISET TUPARIT

Tule vieraaksi Toisiin tupareihin!

Toiset tuparit on aina mahdollista järjestää, vaikka kodissa olisi asuttu kolmekymmentä vuotta. Tämä on kutsu siihen leikkiin. Tapahtumapaikkana on jonkun koti. Rajat muotoutuvat leikin edetessä.

“Uskallatko, kehtaatko?” “Onko sinulla parempaa tekemistä?” “Kun tänne asti vaivauduit, niin miksi et kokeilisi tätä alkoholitonta alkoholia... Saatat yllättyä.”“Makoillaan sängyllä. Kuiskitaan vaatehuoneessa.“

Toiset tuparit muistuttaa kotibileitä mutta se ei ole kotibileet. Se muistuttaa esitystä olematta esitys. Se on jotain tuttua.

Toisissa tupareissa katsoja on kokija, tekijä ja osallistuja yhdessä esiintyjien kanssa. Saatetaan kuunnella musiikkia, voidaan tanssia, kuvitellaan juovamme viinaa, käydään mahdollisesti suihkussa, ehkä vähän huudetaan, syödään sipsejä. Esitykseen saa osallistua itselleen sopivalla tavalla. Katsomalla, kuuntelemalla, toimimalla. Jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa illan kulkuun. Leikin järjestäjät synnyttävät tilanteita, antavat ehdotuksia, kysyvät kysymyksiä. Luomme esityksen yhdessä tässä ja nyt.

Tule, jätä odotukset syrjään! Haluan kuunnella sinua. Kutsun sinut tanssiin. Annetaan tämän hetken muuttua juhlaksi!

Toiset Tuparit sytyttää muistoja nuoruudesta, bileistä, rakkaudesta. Nämä muistot halutaan kuulla ja tuoda osaksi yhteistä esitystä.

Esitykset:
ke 9.12.2015 klo 19
pe 11.12.2015 klo 19
la 12.12.2015 klo 19

Liput:
10/15€ (Ovella vain käteismaksu)
Varaukset:
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
040 765 57 23 (Elsa Heikkilä)
Varattuasi lipun, saat viestinä esityspaikan tarkan osoitteen.

Lisätietoja:
facebook-tapahtumassa https://www.facebook.com/events/882518275150918/
sekä blogissa www.nollapiste-kollektiivi.blogspot.com

Työryhmä:
Elsa Heikkilä, Lasse Forsgren, Malwiina Heikkilä, Sampo Kerola, Samuli Nordberg sekä Ilmari Tiitinen

Tuotanto:
Läntinen Tanssin aluekeskus, Nollapiste – kollektiivi,

Kiitos:
Taiteen edistämiskeskus, Lounais-suomen aluetoimipiste
Sisä-Suomen Tanssin aluekeskus
Cooma Dance Academy
Jukka Wennström

Kuva: Sakari Viika

Writing Dancing
Teoksessa Writing Dancing voi nähdä huikean tanssijan ja Suomen nopeiten kirjoittavan filosofin näyttämöllä. Esitys on ainutlaatuinen yhdistelmä nykytanssia ja reaaliaikaista kirjoittamista. Esitys on suomenkielinen.
Koreografia, konsepti ja ohjaus: Ismo-Pekka Heikinheimo
Esiintyjät: tanssija Tanja Illukka ja filosofi Max Ryynänen

Esitys: ke 9.12.2015 klo 19
Paikka: Barker-teatteri, Turun vapaan taiteen näyttämö / Raunistulantie 25 H, 20300 Turku
Lippuvaraukset: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. ja tuntia ennen ovelta
Liput 15 / 10 €
Kesto: 60 min.
Tapahtumasivu Facebookissa


Writing Dancing käsittelee tanssin ja tekstin suhdetta. Esitys perustuu tanssijan ja filosofin vuoropuheluun. Teos koostuu koreografioidusta tanssista ja reaaliaikaisesta kirjoittamisesta, joka on heijastettu seinälle. Esitys on teatteriteknisesti riisuttu, eikä siinä käytetä puhetta tai musiikkia. Ammattitanssijan ja ammattiajattelijan yhteisen matkan on ohjannut ja koreografioinut Ismo-Pekka Heikinheimo. Esiintyjät ovat tanssija Tanja Illukka ja filosofi Max Ryynänen.
Toiset sanovat tanssin olevan kieli kielten joukossa, toiset taas ettei se ole kieli ollenkaan. Onko ruumiin kielioppia olemassa? Onko keho mieli? Jos ruumis huutaa tai kuiskaa liikkeellään, jos se nykii tai virtaa koreografian sisällä, ilmentääkö ja noudattaako ruumiillisten tekojen ulostulo maailmaan kielelliseksi muuttuvia käytänteitä? Voiko jotain kertoa kokonaan tai täydellisesti tanssimalla tai kirjoittamalla?
Tanssi ei ole sopimuksen varainen verbaali kieli, sillä siinä ei ole samanlaista rakennetta ja sanastoa kuin kielessä. Silti teoksessa pyritään kääntämään ja tulkitsemaan visuaalista esitystä sanoiksi ja toisaalta taas kielellistä esitystä takaisin kuvaksi lukijan mielikuvissa. Liike voi tulla sanaksi. Liikesarja lauseeksi. Liikekomposition osa virkkeeksi. Tanssi tekstiksi. Tanssiminen voi muuttua kirjoittamiseksi. Koreografia tekstirakenteeksi.
Kulttuurinen maastomme, katsomisen konventiot ja jaettu historia suuntaavat kokemustamme ja kykyä eläytyä johonkin uuteen ja yllättävään. Writing Dancing on rohkea ja ennakkoluuloton. Se haastaa katsojan aistillisella ilmaisulla ja tarkkuutta vaativalla katsomiskokemuksella. Kun esitys on ohi, jääkö meille hetken taiteena tunnetun tanssin sammuttua kirja, runo vai filosofinen teksti?
Writing Dancing -teoksen koreografia on tehty Heikinheimon Aalto-yliopistossa suorittaman Visuaalisen kulttuurin maisteritutkinnon opinnäytteessä kehittämin uusin metodein. Siinä visuaalinen havainto muutetaan suoraan reaaliaikaisesti liikkeeksi, josta vähitellen jalostetaan valmis koreografia. Kehollisen tiedon kartuttaminen esitystä varten onkin ollut ehdottoman tärkeää tanssijan kehittäessä itseään, taitoaan, ymmärrystään oman kehonsa kinesfääristä ja tiedollista pääsyään maailmaan ylipäänsä.
Ismo Dance Company ja Barker-teatteri tuottavat vierailun yhteistyössä. Vierailua tukee Läntinen tanssin aluekeskus.
Esitystä ovat tukeneet Valtion esittävien taiteiden toimikunta ja Helsingin kulttuurikeskus.

MARRAS-JOULUKUU 2015

 

Kuva: Elina Minn

VANITAS
Vanitas on tanssitaiteilija Anna Torkkelin uusi teos, jonka lähtökohtia ovat kuolema, tarkoitus ja kauneus. Esityksen viitekehyksenä toimivat 1600-luvun asetelmamaalaukset sekä Saarnaajan sanat. Teoksen tekemistä inspiroivat allegoriat, kukat, Jean-Baptiste Lully sekä valon etsiytyminen elinvoimaisimpiin yksityiskohtiin.
Sooloista ja duetoista koostuva esitys syntyy Torkkelin, esitystaiteilija Tashi Iwaokan ja kuvataiteilija Elina Minnin yhteistyönä. Teoksen koreografia muodostuu tanssista, liikkuvasta kuvasta, puheesta sekä live-musiikista. Teos jatkaa Torkkelin monivuotista kiinnostusta työskennellä läsnäolon, yksinkertaisuuden ja kokemuksellisen esiintyjä-katsojasuhteen parissa.
Vanitas kantaesitetään osana kansainvälisen teatterifestivaali Baltic Circlen ohjelmaa marraskuussa 2015 Helsingissä.


Konsepti ja koreografia: Anna Torkkel
Ohjaus: Tashi Iwaoka, Anna Torkkel
Esiintyjät: Tashi Iwaoka, Elina Minn, Anna Torkkel
Videot: Elina Minn
Äänisuunnittelu: Johanna Porola
Puvustus: Piia Rinne
Valosuunnittelu: Teo Lanerva
Tuotanto: Ehkä-tuotanto, Läntinen tanssin aluekeskus, Baltic Circle, Anna Torkkel ja työryhmä


ESITYKSET WHS TEATTERI UNIONISSA (Unioninkatu 45 / Siltavuorenranta 18, 00170 Helsinki)
to 12.11. klo 18 kantaesitys
pe 13.11. klo 20
Liput: 25/15€
Ennakkolipunmyynti: www.tiketti.fi


ESITYKSET NYKYTAIDETILA KUTOMOLLA (Kalastajankatu 1 B, 20100 Turku)
to 26.11. klo 19 Turun ensi-ilta
ke 2.12. klo 19
pe 4.12. klo 19
la 5.12. klo 19
ke 9.12. klo 19
Liput: 15/10€
Varaukset ja tiedustelut:


www.annatorkkel.com
www.tashiiwaoka.wix.com
www.elinaminn.com
www.johannaporola.tumblr.com
www.piiarinne.com

www.balticcircle.fi
www.ehka.net
www.l-tanssi.fi

LOKA-MARRASKUU 2015

Yksityisiä eleitä tanssiva opaskierros Ismo Kajander – Anartisti -näyttelyyn


Yksityisiä eleitä teosta ovat inspiroineet J.S. Bachin musiikki, tanssijoiden yksityiset eleet, runot, kuvataiteen ja abstraktin liikkeen kohtaaminen, sekä Wäinö Aaltosen museon ilmava arkkitehtuuri. Tanssiteos sukeltaa Ismo Kajanderin näyttelyn maailmaan luoden liikkeen, kuvataiteen, tilan ja äänen yllätyksellisiä kohtaamisia. Tarkkaan koreografioitu materiaali ja improvisaatio limittyvät huomaamattomasti toisiinsa, kuten usein Tuittilan teoksissa. J.S. Bachin kamarimusiikki on inspiroinut ja ollut lähtökohtana säveltäjä Kimmo Laaksoselle ja koreografille. Tanssimateriaaliin ovat vaikuttaneet musiikin partituurit sekä rakenteina että visuaalisina karttoina. Esitys on ainutlaatuinen yhdistelmä tanssiteosta ja opastettua taidekierrosta.
Työryhmä:
Koreografia: Satu Tuittila
Tanssi: Jonna Aaltonen, Sari Hannula ja Satu Tuittila
Musiikki: J.S. Bach ja Kimmo Laaksonen
Runo: Olli Sinivaara
Valot: Marko Kallela
Puvut: Kirsi Vaara
Produktio assistentti: Sarlotta Kalliosalo
Valokuvat: Riikka Campomanes
Tuotanto: Läntinen tanssin aluekeskus, Satu Tuittila ja työryhmä yhteistyössä Wäinö Aaltosen museon kanssa


Esitykset:
Ensi-ilta lauantaina 31.10. kello 16
Su 1.11. kello 16
La 7.11. kello 14 ja 16
Su 8.11. kello 16
To 12.11. kello 17
Su 22.11. kello 13 (ruotsinkielinen opastus)  ja 16


Kesto n. 1h
Esityksiin museolipulla.
Kierrosten osallistujamäärä on rajattu.

Liput esitykseen voi varata Lyyti-palvelun kautta.
Muistathan valita alla olevasta linkistä oikean esityspäivän,
jolloin haluat osallistua tanssivalle opaskierrokselle.
Lippujen lunastus viimeistään 15 min ennen esitystä.
https://www.turku.fi/waino-aaltosen-museo


Pääsymaksut:
• aikuiset 7 €
• ryhmälippu (väh. 10 hlöä) -25 %
• 16–17-vuotiaat, opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, varusmiehet 4 €
• 7–15-vuotiaat 2 €
• 4–6-vuotiaat 0,50 €
• perhelippu 15,50

WÄINÖ AALTOSEN MUSEO – TURUN KAUPUNGIN TAIDEMUSEO
Käyntiosoite: Itäinen Rantakatu 38, 20810 Turku
Puhelin: 02 262 0850
Sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 https://www.facebook.com/events/480309228797201/

BLACK

Intensiivinen, karkea, mysteerinen soolotanssi. Raivoa ja rauhaa. Paljas ympäristö, vain lattia, valot, musiikki. Ja tanssi.
Takaisin instrumenttiin, joka eniten merkitsee....keho.
Kaikki lisätty ja keinotekoinen säihke on hylätty.

Särkyvä ja haavoittuvainen, silti rohkea ja uskalias 30 vuoden jälkeen, oltuaan kotonaan poissa kotoa.

Koreografia, konsepti ja tanssi: Marjan Raar
Alter ego ja sooloisti: Linda Holmström
Musiikki: Muziekfabriek, Ethel ja muut
Valosuunnittelu ja tekniikka: Arttu Aarnio
Kuvat: Jesper Dolgov
Tuotanto: Barker-teatteri, Turun vapaan taiteen näyttämö

BLACK
a dance solo for 2

Black is a dance solo, in which I let the body say what it wants to say, and I let it free to surprise me.I give it the freedom to go beyond my control, and feed me with spontaneous movements. I want it to give me something true.
Black gives an insight into the flowing fluids, the sounds, the silences, the excesses and contradictions we are made of. The unbearable lightness of being and the dark side of the soul.
Black is an intense, rough, mysterious solo dance in rage and peace in a bare environment with nothing else but a floor, lights, music.  And dance. Back to the instrument that matters most..the body. All additional and artificial grace is abandoned. Back to zero. Fragile and vulnerable yet brave and daring after 30 years of being in a home away from home.


" A rehearsed improvisation" he said
" Weet ik veel" / "You tell me" she said


Following Order:
   1. Hidden and demo Pyramid Theory
   2. Cold as Ice
   3. The Lion
   4. Political Conversation
   5. Diagonals in excess
   6. Climbing Mount Everest
   7. Pyramid Theory full version
   8. Finding the bottle
   9. Brave and daring
  10. Head down
  11. Visible and doubled


ESITYKSET:
ensi-ilta pe 13.11 klo. 19.00
la  14.11 klo. 19.00
su  15.11 klo. 15.00
pe  20.11 klo. 19.00
la   21.11 klo.  19.00
su  22.11 klo.  15.00


Liput 15 / 10€
Lippuvaraukset: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
www.barkerteatteri.fi

https://www.facebook.com/events/502073366640723/


Teosta ovat tukeneet Svenska Kulturfonden, Barker Teatteri, Turun vapaan taiteen näyttämö ja Läntinen Tanssin Aluekeskus

SYYSKUU 2015

Ihmisten kaupunki -teos muuttaa kaupungin viritystä Tampereella sekä Turussa

Ihmisten kaupunki -nykytanssiteos nähdään syyskuussa sekä Tampereella että Turussa. Tamperelainen tanssiryhmä VAPAAkollektiivi vahvistettuna turkulaisilla tanssitaiteilijoilla toteuttaa teoksen kymmenenä päivänä ottaen kaupunkitilan haltuun.
Ihmisten kaupunki on tanssiva manifesti yhteisen kaupunkitilan puolesta. Teoksen sisältämät kymmenen erilaista nykytanssikoreografiaa muistuttavat, että kaupunki on olemassa meitä varten ja me voimme yhdessä vaikuttaa siihen, millainen se on.
Teoksen tapahtumapaikat määräytyvät tunnelmakartta-katugallupein, joilla selvitetään kaupunkilaisten suosikki- ja inhokkipaikkoja Turussa ja Tampereella.


Ihmisten kaupunki
Leikataan, leikataan, leikataan... kenen elämästä, kenen arjesta, kenen maailmanreunoilta ratkotaan palasia?
 Kaupunki on meidän kotimme, meidän ympäristömme, meidän jokapäiväinen maisemamme. En ehdi metsään, en pellon laidalle. Olen tässä. Ihmiset luovat ympärilleni jatkuvan liikkeen, jolle tottumuksesta sokeudun.
Mikä saa pysähtymään, kiinnostumaan, huomaamaan? Mikä irtaannuttaa arkisesta vaelluksesta? Millä liikkeellä sukellan takaisin ympäristön liikevirtaan?
 Miten tanssin kaupungin itselleni, kokoan levottoman ympäristön itseeni rauhaksi? Miten ammennan urbaanista ympäristöstä voimaa kuin metsästä? Miten juurrun asfalttiin, kiveen ja betoniin - ja samalla itseeni?
Miten teen taiteeni näkyväksi ja konkreettisesti osaksi maailmaa, jossa elän? Otan osaa ympäröivään liikkeeseen. Kommentoin, vastustan, virkistän tekemällä toisin.
Taiteella on puhdistava vaikutus, ja sen on oltava arvo yhteiskunnassa, joka on ihmisten rakentama ja ihmisiä varten.


Esitykset:
TAMPERE
to 10.9. klo 18 Hämeenpuisto 1,6 km, lähtö Eteläpuiston päästä
pe 11.9. klo 16 Hämeensilta - Rautatieaseman edusta ja uusi tunneli - Tullinaukio
la 12.9. klo 7 Tammelantori
la 12.9. klo 23 Keskustori
su 13.9. klo 15 Laukonsilta


TURKU
la 26.9. klo 23 Kauppatori
su 27.9. klo 15 Kirjastosilta - Itäinen rantakatu ja vastaranta - Tuomiokirkon ranta ja vastaranta
ma 28.9. klo 8 Aninkaistenkatu - Puutori
ma 28.9. klo 17 Kupittaan puisto
ti 29.9. klo 16 Rautatieasema - Rautatientori

www.ihmistenkaupunki.blogspot.com.

Sosiaalisessa mediassa teokseen on mahdollista osallistua elo- ja syyskuun aikana kuvaamalla oma kaupunkitilan haltuunottonsa valokuvana tai videona, jotka voi ladata joko VAPAAkollektiivin Facebook-sivulle tai Twitteriin ja Instagramiin hashtagilla #IhmistenKaupunki2015.

Ihmisten kaupunki -esitys on tamperelaisen koreografi-tanssija Anniina Kumpuniemen käsialaa. Kumpuniemi kuvaa teoksen lähtökohtia seuraavasti:  ”Tavoitteeni on suhtautua kaupunkitilaan näyttämönä sekä avata kaupunkitilaan uusia merkityksiä ja mahdollisuuksia vapautua arjen ja historian painolastista. Tanssi puhdistaa tilan tulevaisuudelle.”

Teoksessa esiintyvät tamperelaisen VAPAAkollektiivin tanssitaiteilijat Maria Kananen, Maija Ikonen, Sini Repo ja Outi Yli-Viikari sekä turkulaiset tanssitaiteilijat Malwiina Heikkilä, Heidi Miikki ja Maria Nurmela. Lisäksi kummassakin kaupungissa nähdään joukkokoreografia, joka toteutetaan paikallisten opiskelijoiden kanssa. Teoksen pukusuunnittelusta vastaa Maria Hämäläinen.

Ihmisten kaupunki -teoksen tuottavat yhteistyössä Sisä-Suomen tanssin aluekeskus, Läntinen tanssin aluekeskus sekä tanssiryhmä VAPAAkollektiivi. Teoksen valmistumista tukee myös Taiteen edistämiskeskus.

VALKOINEN VALAS

Kuva: Elina Minn

 VALKOINEN VALAS

”Yhtäkkiä vedestä ilmestyi valtava massa ja kohosi suoraan ilmaan. Se oli valas.”
– Joseph C. Hartin Miriam Coffin eli Valaanpyytäjä

Valkoinen valas on konstailematonta liikettä ja sanoinkuvaamattomia tunnelmia. Se on avartuva abstrakti maisema ja tihenevä tapahtumien ketju. Esityksen aikana löydetään valkoisen valaan kuva ja joudutaan sen upottamiksi.

Tanssitaiteilijoiden Jouni Järvenpään ja Maija Reeta Raumannin teoksen Valkoinen valas lähtökohtana on Herman Melvillen vuonna 1851 julkaistu romaani Moby Dick. Valkoinen valas on tekijöiden yritys löytää esitykselle oma, abstrakti totuutensa samankaltaisella pakkomiellettä lähentelevällä intohimolla, jolla Melvillen romaanin kapteeni Ahab valaansa tahtoo löytää. Romaani on näyttämöteoksen työkalupakki ja toimii ajatuksellisena perustana esityksen rakenteelle.

”Mutta on turhaa kansanomaistaa syvällisiä asioita, ja totuushan on aina syvällistä.”
– Ismael kapteeni Ahabin hulluudesta

Valkoinen valas on Järvenpään ja Raumannin uusi yhteiskoreografia. Esitys jatkaa työparin aiemmassa teoksessa Sovituksia raunioista ja kuvajaisista (2013) alkanutta abstraktin liikkeen tarkastelua.

”Ja kuitenkin se oli niin mystillinen ja lähestulkoon sanoin kuvaamaton, että pidän sen esittämistä ymmärrettävässä muodossa melkeinpä mahdottomana.”
– Ismael valkoisesta valaasta

Koreografia ja tanssi: Jouni Järvenpää, Maija Reeta Raumanni
Valosuunnittelu: Antti Helminen
Äänisuunnittelu: Anssi Laiho
Tuotanto: Ehkä-tuotanto, Läntinen tanssin aluekeskus, Jouni Järvenpää ja Maija Reeta Raumanni
Tukija: Taiteen edistämiskeskus

ESITYKSET NYKYTAIDETILA KUTOMOLLA (Kalastajankatu 1 B, 20100 Turku)
la 19.9. klo 19 ensi-ilta
ke 23.9. klo 19
pe 25.9. klo 19
la 26.9. klo 19

Liput: 15/10€
Lippuvaraukset ja tiedustelut: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

www.ehka.net
www.l-tanssi.fi

 

TOUKOKUU 2015


Rohto

Tanssijana luulin jo tuntevani ruumiini, kunnes tajusin, etten ymmärrä siitä mitään; että se kertoo minulle joka päivä ihan uuden tarinan…

Rohto on teos kahden eri sukupolveen kuuluvan sukulaisnaisen ja taiteilijan, Lindan ja Inarin, kohtaamisesta.
Rohto perustuu tekijöidensä henkilökohtaisiin kokemuksiin ja samalla universaaleihin kysymyksiin sairastumisesta nyky-yhteiskunnan vaatimusten keskellä.
Rohto kysyy, voiko sairastamisen ja sen aiheuttaman etsinnän kautta avautua uusia merkityksellisiä tapoja nähdä ja ymmärtää maailmaa.
Rohto yhdistelee tanssia ja performanssia ja imaisee katsojan teoksen maailmaan mm. mm. maku-, haju-, tunto-, ja kuuloaistien välityksellä.

"Before I had cancer I lived my life for my art. After I had cancer I lived my art for my life."
Anna Halprin, tanssitaiteilija

Teoksen suunnittelu ja esiintyminen: Linda Priha ja Inari Virmakoski
Äänisuunnittelu: Gaile Griciute
Valosuunnittelu: Ada Halonen
Tuotanto: Läntinen tanssin aluekeskus, Tehdasteatteri ja Linda Priha
Esityksen kesto: n. 1t


Esitykset Tehdasteatterissa:  Itäinen Rantakatu 64
20810 Turku

ENSI-ILTA  6.5. klo 19
TO 7.5. klo 19
PE 8.5. klo 19
KE 13.5. klo 19
TO 14.5. klo 15
PE 15.5. klo 19
Liput: 20€ / 12€, Piletti

 MARRASKUU 2014

 

Niina Airaksinen Dance Productions (NADP) 
"Pohjola - Nordic Roots"  |  Innovaatiot  Yhteistyö  Yksilöllisyys

Taidetta ja tiedettä yhdistävä "Pohjola – Nordic Roots" tarjoaa katsojalle tunnelmia, tarinoita ja tietoa Pohjolan kansojen historiasta, luonnosta ja mentaliteetista. Monitaiteellisessa näyttämöteoksessa yhdistyvät nykytanssi ja elävä jazzmusiikki sekä video-, valo-, puku- ja korutaide. Taidetta tukevat jokaisena esitysiltana asiantuntija-alustukset vaihtuvista aiheista, ja monipuolisen illan kruunaavat pohjoismainen illallinen ja yleisökeskustelu. Esiintyjinä Suomen eturivin tanssijoita ja muusikoita. Puhujina huippuasiantuntijoita mm. Tanskan Roskilden Viikinkilaivamuseosta.


ESITYKSET  Åbo Svenska Teaterissa:
Su  2.11.  klo 15 alustus, klo 16 esitys, klo 17 illallinen ja yleisökeskustelu
Ke  5.11.  klo 18 alustus, klo 19 esitys , klo 20 illallinen ja yleisökeskustelu

Alustukset   www.nadp.fi/pohjola/alustukset
su 2.11. klo 15: FilTri Anu Lahtinen: "Pohjolan naiset - kilpineitoja ja neuvottelijoita"
ke 5.11. klo 18: FM Sari Mäntylä-Asplund: "Muinaiskorujen merkitys kantajilleen ja säilymisvaiheet nykypäivään"


HINNAT
75 €  ILLALLISPAKETTI  (alkumalja & suolapala, alustus, esitys, illallinen, yleisökeskustelu ja käsiohjelma)
45 €  ALUSTUSPAKETTI  (alustus, esitys ja yleisökeskustelu) 
30 / 25 €   ESITYS  (esitys ja yleisökeskustelu)


LIPUT
p. 0600 10 800 (1,96€/min+pvm), ma-la 8-21 ja su 8-18
Åbo Svenska Teater  
Lippukassa Hansakorttelissa:
avoinna ti-la klo 12-18 sekä tuntia ennen näytöstä
p. (02) 277 7377  | biljetter(a)abosvenskateater.fi

Lisätietoja:

http://nadp.fi/pohjola

 LOKAKUU 2014


Tulevan Anatomia


Ensi-ilta pe 3.10. klo 19

la 4.10. klo 19
pe 10.10. klo 19
la 11.10. klo 19
su 12.10. klo 16

Liput 15/10
Lippuvaraukset: info (a) barkerteatteri.fi

Koreografia: Elina Pirinen & Janina Rajakangas
Tanssi: N0llapiste -kollektiivi;
Elsa Heikkilä, Malwiina Heikkilä, Emmi Hyvönen, Pauliina Kyttä ja Katja Sallinen
Valosuunnittelu: Nanni Vapaavuori

Koreografit Elina Pirinen ja Janina Rajakangas valmistavat yhdessä N0llapiste-kollektiivin, valosuunnittelija Nanni Vapaavuoren ja kahden yllätysesiintyjän kanssa kolmeosaisen teoksen Tulevan Anatomia. Se luo ehdotuksia tulevan hahmottamiselle tekstin, liikkeen ja musiikin kautta. Teos ei lupaa viedä katsojaa toisaalle vaan pistää olemisen tähän ja nyt.

Rajakangas tutkii tämän hetken ja tulevan rakentumista liikkeen kautta. Millainen on hetkellisyyden läpi elävän ruumiin anatomia, kuinka tämä anatomia luo tanssia ja manifestoituu tanssissa ja näiden kautta katsojassa? Pirinen luo tekstillä kielen koreografiaa, jossa verbaalisesta maailmasta, sen aikatasoista, fonetiikasta ja niiden yhdessä muodostamasta assosiatiivisesta rakenteesta käsin piirretään havaintoja ja politiikkaa. Vapaavuori tuo esiin tilan omimman yksinkertaisen anatomian yhden tiiviin valorakenteen kautta. Yllätysesiintyjät rakentavat jokaisena esityskertana ainutkertaisen musiikillisen aktin suhteessa liike- ja tekstiosaan. Yhdessä tämä kaikki tekee ruumiillisen, kielellisen, äänellisen ja tilallisen dekonstruktion avulla tulevaa näkyväksi.

Teos tuotetaan yhteistyössä Läntisen tanssin aluekeskuksen ja Barker-teatterin kanssa.

KESÄ-HEINÄKUU
Ranskalais-suomalainen Pouk Teatteri  on osa RaumArs'in taiteilijavierailuohjelmaa ja valloittaa Rauman Kesä-heinäkuussa 2014.


Pouk Crime Scenes I - Biennale Balticumin avajaiset, Rauman taidemuseo, 13.6. klo 18 eteenpäin

http://www.raumabiennale.com/

www.raumantaidemuseo.fi/suomi/rbb14.html

 Joku jossakin makaa betonilla juuri nyt. Nämä ovat runolliset hautajaiset. Pouk todistaa tanssin keinoin täällä sitä mikä tapahtuu tuolla. Näillä teoilla Pouk tervehtii maata, niitä jotka maahan laskeutuvat, tahtomattaan, ja lähettää viestin yhteiseen ilmaan.

Pohjoinen taajuus
Installaatio 13.6.-28.7. Rauman taidemuseon Navetassa.
Pohjoinen taajuus -otsikon alla Pouk asuttaa Raumaa koko kahden kuukauden residenssin ajan. Pohjoinen taajuus viittaa kliseiseen mielikuvaan pohjoisesta ja sen mahdollisuuksista - villi, vapaa, suorasukainen, jotakin äärimmäistä. Tämä installaatio kokoaa tallenteita POUKin koko kahden kuukauden residenssin ajalta Raumalla. Muistijälkiä, kuvia ja kuvioita.

Kuvataiteen päivänä 10.7.
Klo 7 Aamukaste & Klo 22 Iltatee
Kaksi eri valonajan performanssia fantasian ja arjen välimaastoista mittatilauksena Sepäntalon puutarhaan ja pihaan.
Performanssit ovat Päivi Raivion Tunne + Tila installaatiossa :

http://www.paiviraivio.com/TUNNE-TILA 

http://tapahtumakalenteri.rauma.fi/tapahtuma/paivi-raivion-tunnetila-avautuu-sepan-talon-puutarhassa

Poikkitaiteellinen matka Sammallahdenmäelle 20.7.
Opastettu kierros, Pouk Teatterin esitys ja Lyöjien konsertti tunnelmallisessa Sammallahdenmäen ympäristössä.
Opastettu kierros alkaen alueen pohjoispäästä (Sammallahdentie) klo 13, matkan varrella esiintyy Pouk Teatteri (Raumars taiteilijat Riikka Kosola, Marie Papon), kierroksen jälkeen Rauman Poikasoittokunnan Lyöjät esiintyvät eteläisellä infopisteellä, osoite Savulaaksontie 181. Konsertti alkaa klo 14.30 ja kestää noin tunnin. Voit tulla paikalle myös pelkkään konserttiin.
Vapaa pääsy, tervetuloa!

 
 

Crime Scenes I & II
Kaksi eri tanssiperformanssia videolla ja tekstillä Rauman taidemuseon sisäpihalla Mustan Pitsin yönä 25.7. 2014


Osatuottajat : Association Mâ / Läntinen tanssin aluekeskus
Yhteistyökumppanit : RaumArs / Rauman taidemuseo - Biennale Balticum / Rauman kaupunki / TTprint, Tarto, Eesti / Format, Ardèche, Ranska / La Façon, Lyon, Ranska / Lieues, Lyon, Ranska


POUK
Vuodesta 2011 tanssijat Riikka Kosola ja Marie Papon ovat muodostaneet Pouk Teatterin. Pouk tekee elävää kohdetaidetta julkiseen tilaan luomallaan Poetic Actions -konseptilla. Pouk valottaa esityksillään valikoituja arkkitehtonisia yksityiskohtia tai luonnonpaikkoja zoomaten, suurentaen ja pienentäen mahdollista näkökulmaa. Poukille teatteri on läsnä kaikkialla. Ryhmän tavoitteena on luoda kehys, jonka kautta, tähän alunperin näkymättömään teatteriin, astutaan sisään.
Riikka and Marie työskentelevät yhdessä Lieues-studiolla Lyonissa, seitsemän tanssija-taiteilijan jakamassa työtilassa Lyonissa, Ranskassa. Pouk kuuluu tuotantoyhtiö Association Mâ’n hankkeisiin tusinan muun pienen projektin lisäksi.

R.Kosola
tanssija-koreografi
on luonut Pouk Teatterin lisäksi teokset Le Voeu d’Élias, Louise b., sekä videolle teokset Les Machines Spirituelles, Ainokki ja Kaksi Unta. Työskennellyt company Aliaksessa, cie Laurence Mayor, les chercheurs - Ephia Gburek, Rhizophages - Alexandre del Perugia. Järjesti Agricolo_Danse-festivaalin vuonna 2012 ja opiskeli biodynaamista maanviljelyä. Tekee tällä hetkellä sooloa La Poule. Lieues’in perustajajäsen - kollektiivinen studiotila, jossa pitää työpajoja lapsille ja aikuisille. Asuu ja työskentelee Lyonissa, Ranskassa.


M.Papon
tanssija-koreografi
on luonut Pouk Teatterin lisäksi teokset Wibstückr ja Ahwa, sekä työskennellyt mm. seuraavissa ryhmissä : Maguy Marin (May B), Wejna, Parc, Scolopendre & les chercheurs - Ephia Gburek, Pierre Tallaron, Toufik Oi, Nouveau Jour, Rhizophages - Alexandre del Perugia. Tanssijana tällä hetkellä sirkusryhmässä collectif Petit Travers. Lieues’in perustajajäsen - kollektiivinen studiotila, jossa Papon pitää säännöllisiä treenitunteja tanssin ammattilaisille ja harrastelijoille, sekä monitaiteellisia työpajoja lapsille. Asuu ja työskentelee Lyonissa, Ranskassa.

Lisätietoja :
theatrepouk.blogspot.com
facebook.com/poukenfinlande

 

 

 

 HUHTIKUU JA TOUKOKUU

 

 

 Kitka ja kuusi muuta

koreografia ja tanssi Jouni Järvenpää
musiikki Marko Suorsa
valot Jarkko Forsman
puvustus Johanna Turpeinen
Tuotanto: Läntinen tanssin aluekeskus, Barker-teatteri, työryhmä

Ensi-ilta pe 25.4. klo 19

Muut esitykset (aina klo 19)
su 27.4.
pe 2.5.
la 3.5.
su 4.5.
pe 30.5.
la 31.5.
su 1.6.

Esityksen kesto on noin 62 minuuttia.

Lippuvaraukset Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kitka ja kuusi muuta on seitsemästä nykytanssisoolosta koostuva kokonaisuus, jonka musiikkina on kokonaisuudessaan säveltäjä Marko Suorsan uusi levy Konkreettista musiikkia.Tanssisoolot ovat nimiltään (suluissa musiikkikappaleen nimi):
1) Kitka (Kitka)
2) Synestesia (Synestesia)
3) Rajattuja liikkeitä (Organisoituja ääniä)
4) Mätäkuu (Mätäkuu, osa I – Hikipisaroita ja heinäsirkkoja
                 Mätäkuu, osa II – Jano
                  Mätäkuu, osa III – Ihottuma)
5) Vetovoima (Betonilähiö)
6) Sisäiset linnut (Mekaaniset linnut)
7) Uusi kuolema (Kuolema)Kitka ja kuusi muuta suhtautuu tanssiin olennaisena osana musiikkia. Teos Järvenpään ja Suorsan 12. yhteistyö.

 Kuva: Hertta Kiiski

KULTASENI
Välkehtivä tanssiteos lapsille
Kaisa Koulun ja Anna Torkkelin uusi tanssiteos Kultaseni keskittyy lapsen näkökulmaan, pienten asioiden havaitsemiseen ja niiden merkityksellisyyteen. Puolituntinen esitys leikkii mittasuhteilla sekä ihmettelee liikettä, painovoimaa ja keveyttä.
Esitys soveltuu eri ikäisille lapsille taaperoista alakoululaisiin.


Konsepti, koreografia ja esitys: Kaisa Koulu, Anna Torkkel
Puvustus ja lavastus: Hertta Kiiski
Musiikki: Miki Brunou
Tuotanto: Ehkä-tuotanto, Läntinen tanssin aluekeskus, Kaisa Koulu ja Anna Torkkel

ESITYKSET KUTOMOLLA (Kalastajankatu 1 B, 20100 Turku)
pe 2.5. klo 18 ensi-ilta Pieni nykytaidefestivaali lapsille
pe 9.5. klo 18
la 10.5. klo 13 ja 16
su 11.5. klo 13
la 17.5. klo 13
su 18.5. klo 13 ja 16
Lisäksi aamuesityksiä ryhmille viikoilla 19 ja 20 sopimuksen mukaan.
Liput: 8/5€, aikuinen + alle 2 v lapsi 10€

 

Varaukset ja tiedustelut: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

www.ehka.net

KULTASENI -TYÖPAJAT
Kultaseni -tanssiteokseen liittyen lauantaina 26.4. ja sunnuntaina 4.5. Kutomolla järjestetään valokuvataiteilija Hertta Kiiskin ja tanssitaiteilija Kaisa Koulun ohjaamat työpajat. Kultaseni -työpajoissa kuva ja liike kuljettaa eri ikäiset osallistujat läheisyyden, ystävyyden ja onnellisten hetkien äärelle. Parityöskentelyyn ja jaettuihin hetkiin perustuviin työpajoihin voi osallistua vanhempi ja vauva, aikuinen ja 2-6-vuotias lapsi tai 7-10-vuotiaat ystävykset. Kullekin ryhmälle on oma pajansa.


TYÖPAJAT KUTOMOLLA (Kalastajankatu 1 B, 20100 Turku)
la 26.4. klo 10-12 vanhempi ja vauva
la 26.4. klo 13-15 aikuinen ja 2-6 v lapsi
su 4.5. klo 12-16 7-10 v ystävykset

www.ehka.net/kultaseni-tyopajat-2014

 

 

 

 

MAALISKUU ja HUHTIKUU

 

Kuva: Raisa Kilpeläinen

KORPI

Korpi on moniaistinen esitys, joka käsittelee nykyihmisen suhdetta metsään tanssin, teatterin ja elävän musiikin keinoin.

Esitykset:
pe 21.3. ensi-ilta klo 18.30
la 29.3. klo 18.30
to 3.4. klo 18.30
la 5.4. klo 18.30
to 10.4. klo 18.30
pe 11.4. klo 18.30
ti 15.4. klo 18.30


Lisäksi:
ti 25.3. klo 9.30 tilausnäytös
su 6.4. klo 16.00 tilausnäytös
su 13.4. klo 14.00 tilausnäytös

Barker-teatteri, Raunistulantie 25, Turku
Liput 15/10 € (20€ mesenaattihinta)

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. / 02 23 83 903 /

www.barkerteatteri.fi

Työryhmä:
Konsepti: Satu Tuittila ja Maiju Sallas
Koreografia: Satu Tuittila
Ohjaus: Maiju Sallas
Visuaalinen suunnittelija; lavastus, puvut, valot, valokuvat, graafinen suunnittelu: Raisa Kilpeläinen
Musiikki; sävellys ja esitys: Tapani Varis
Esiintyjät: Suvi Hakanen, Janne Kilpiö, Karoliina Lummikko, Maija Paunio, Linda Priha ja Satu Tuittila sekä
11 Turun konservatorion  tanssinopiskelijaa (vuosikurssi II 2014)
Tuottaja: Marika Leinonen-Vainio
Tuotanto: Läntinen tanssin aluekeskus, Barker-teatteri, työryhmä

Korpi tarkastelee moniaistisesti nykyihmisen suhdetta metsään. Onko metsä suomalaisuuden sielumaisema?
Korpi-esityksen lähtökohtana ovat työryhmän omat kokemukset metsästä ja sen merkityksestä suhteessa arkeen, mielikuvitukseen ja taiteelliseen työhön.
Esityksessä yleisö pääsee vaeltelemaan ja kokemaan tanssivaa metsää, kun esiintyjät kuljettavat katsojaa sekä henkilökohtaisesti koettujen että yhdessä jaettujen tarinoiden ja sattumusten metsätodellisuuksiin. Metsä levittäytyy jo teatterin aulatilaan installaatiomaisena teoksena kosketeltavaksi, haisteltavaksi ja maisteltavaksi.


Produktiota ovat tukeneet Turun teatterikerho, Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahasto ja TOP -säätiö.

 

HELMIKUU

 


Kuva: Salla Keskinen

Huutajaiset!
KUULUU, NÄKYY JA TUO YHTEEN!


Huutajaiset! on äänessä ja näkyvillä olemisen tekoihin keskittyvä esitys. Teoksen nimi Huutajaiset! viittaa yhteen kokoontumiseen, asioiden näkyväksi tekemiseen, ääneen sanomiseen ja äänessä olemiseen. Taiteen tehtävä on olla kriittinen osa yhteiskuntaa, kyseenalaistaa valtarakenteita ja kysyä yhä uudelleen, kuinka järjestelmät voisivat toimia toisin.
Huutajaiset! ei halua ehdottaa valmiita vastauksia, ei olla minimalistinen, ei kaunis, ei naisellinen eikä maskuliininen, vaan haluaa huutaa vapauden huudon!


Huutaminen on tekona tilaan suuntautuva oman paikan haltuunotto. Huutaminen pitää sisällään emootioita kuten, vihaa, iloa, surua, riemua, vapautta, joita se parhaimmillaan voi purkaa ja täten toimia hyvinkin voimauttavana toimintana.

Huutajaiset! -teos rakennetaan sosiaalisena projektina nuorten kanssa, jotka saavat mahdollisuuden huutaa kuuluville oman äänensä. Yhteistyöstä on sovittu Turussa toimivan Nuorten Taide- ja Toimintatalo Vimman kanssa.

Huutajaiset!-teoksesta vastaa 2013 perustettu Public Address –ryhmä, jonka tavoitteena on omalla taiteellisella toiminnallaan edistää jokaisen oikeutta ja vapautta olla olemassa, näkyvillä ja äänessä. Ryhmän muodostavat tanssijat Elina Hauta-aho, Linda Priha ja Anni Rissanen sekä koreografi Kati Raatikainen, pukusuunnittelija Jonna Nykänen ja nukketeatteri-ja esitystaiteilija Antti-Juhani Manninen.


Esitykset:
21.2.2014  Ensi-ilta
La 22.2. Klo 19
To 27.2.Klo 19
La 1.3. Klo 19
Su 2.3. Klo 15


La 1.3 klo 17 keskustelu aiheesta sananvapaus ja äänessä oleminen. Keskustelun vetäjänä toimii taiteilija-aktivisti Saara Hannula. Keskustelutilaisuuteen vapaa pääsy. Lisätietoja>

 

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. / 02 23 83 903 /

www.publicaddress.weebly.com

 

https://www.facebook.com/huutajaiset

Tuotanto: Läntinen tanssin aluekeskus, Barker-teatteri, työryhmä

Teosta ovat tukeneet:

Koneen säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Kiila

Huutajaiset vierailee 25.4.2014 klo 19.00 Sotkulla, Kuopiossa. Lisätietoja>

 

In Your Mind & Move the way you like because I love the way you moveKoreografi Heli Meklinin uusi teospari In Your Mind ja Move the way you like because I love the way you move kuuluu Meklinin projektiin, jossa hän tapaa erilaisia ihmisiä, seuraa mikä heitä kehollisuudessa, liikkumisessa ja tanssissa kiinnostaa ja luo tältä pohjalta teoksia. Projektin ensimmäisessä teosparissa Meklinin kanssa esiintyvät Anne Hiekkaranta ja Ludovic Kerfendal. Hiekkaranta on tanssija, Kerfendal taas haluaa mahdollisimman pian tehdä selväksi, että ei ole. Teokset ovat erilaisia ja itsenäisiä, mutta täydentävät toisiaan ja kohtaavat välillä yllättävin tavoin. Yhteiskunnan tarjoamat ikään, kulttuuriin ja sukupuoleen liitettävät keholliset ihanteet, energiatasolla vaikuttava kommunikaatio, sekä tavanomaisuudesta murtautuminen ovat läsnä molemmissa teoksissa. Teoksista voi myös löytää hienovaraista komiikkaa.
Esitykset Kutomolla (Kalastajankatu 1 B, 20100 Turku)
la 22.2. klo 19 ensi-ilta
su 23.2. klo 19
ke 26.2. klo 19
Liput: 12/8€


In Your Mind
In Your Mind -teoksessa Anne Hiekkarannan ja Heli Meklinin cowboy-hahmot liikkuvat italowesternien, slapstickin, Brokeback Mountainin ja Lucky Luke -sarjakuvien kuvastosta ammentavassa maisemassa. Kehot jatkuvat joskus lassoksi, joskus hevoseksi tai saluunaksi. Maskuliinisuuden, feminiinisyyden, lapsuuden ja aikuisuuden ilmentymät vaihtelevat kehoissa ja tilanteissa. Hahmot luovat sisältä käsin moniulotteista tilaa, muodostaen tunnistettavia ja ei-tunnistettavia tilanteita. Uhkien, taistelun ja selviytymisen lisäksi he kokevat herkkyyttä, runollisuutta ja ylitsevuotavaa rakkaudellisuutta.
Konsepti: Heli Meklin
Koreografia ja esitys: Anne Hiekkaranta, Heli Meklin
Valo- ja tilasuunnittelu: Tomi Humalisto
Kuva: Laurent Champoussin
Tuotanto: Ehkä-tuotanto, Läntinen tanssin aluekeskus, Collectif 21/29.7, Heli Meklin

Move the way you like because I love the way you move
Move the way you like because I love the way you move -teoksessa lähestytään ranskalaisen Ludovic Kerfendalin kehollisuuteen liittyviä kokemuksia, pelkoja ja intohimoja, sekä tanssimiseen kohdistuvia ennakko-oletuksia. Heli Meklin auttaa Kerfendalia vierailemaan erilaisissa liikkumisen tilanteissa haastatellen, käskien ja mukana eläytyen. Teoksessa käydään paikoin vauhdikasta dialogia ja tanssitaan musiikkeihin Sibeliuksesta homopoppiin. Paikoin pateettisessa ja välillä viihdyttävässä teoksessa katsoja saa mahdollisuuden tutustua Kerfendalin hahmoon kaikessa huvittavuudessaan ja haavoittuvuudessaan. Ja sitä kautta mahdollisuuden samaistua monenlaisiin ihmiskehossa olemisen kokemuksiin.
Konsepti: Heli Meklin
Koreografia ja esitys: Ludovic Kerfendal, Heli Meklin
Valo- ja tilasuunnittelu: Tomi Humalisto
Kuva: Laurent Champoussin
Tuotanto: Ehkä-tuotanto, Läntinen tanssin aluekeskus, Collectif 21/29.7, Heli Meklin


Teoksia ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus / Valtion tanssitaidetoimikunta ja Koneen Säätiö / Saaren kartanon residenssi.

 

Varaukset ja tiedustelut: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 

 

 

 

TAMMIKUU 2014

 

kuva: Erica Nyholm

 

BONGARI

Koreografia: Sari Hannula
Tanssi: Suvi Hakanen, Sari Hannula, Malwiina Heikkilä, Pekka Hiltunen ja Annastiina Saastamoinen
Musiikki ja äänisuunnittelu: Mikko Väärälä
Puvustus: Mervi Kuittinen
Valosuunnittelu: Esa Kyllönen
Valokuvat: Erica Nyholm
Tuotanto: Läntinen tanssin aluekeskus ja Sari Hannula


Bongari yhdistelee kokemuksia luonnosta, ihmisistä ja ihmisluonnosta. Se tarkkailee kiinnostuneena maailmanmenoa. Elämä näyttäytyy paikoitellen kauniina, absurdina, raivoisana tai surkuhupaisana – läpi kuultaa humoristinen pilke ja naiivi usko luonnon ja yhteisöllisyyden parantavaan voimaan.
Koreografi Sari Hannula on lähtenyt liikkeelle ns. tyhjältä pöydältä. Teoksen tanssit ja tekstit ovat syntyneet improvisaation kautta. Tanssijat Suvi Hakanen, Malwiina Heikkilä, Pekka Hiltunen ja Annastiina Saastamoinen ovat prosessin aikana etsiskelleet ”omaa sisäistä eläintään”, harrastaneet luovaa kirjoittamista ja tarkkailleet elämänmenoa. Havainnot ovat muuntuneet liikkeiksi ja sanoiksi – fyysisiksi kommenteiksi. Musiikin teokseen on säveltänyt Mikko Väärälä, valosuunnittelusta vastaa Esa Kyllönen, puvustuksesta Mervi Kuittinen ja valokuvista Erica Nyholm – Hannulan pitkäaikainen yhteistyö saman tiimin kanssa jatkuu siis myös Bongarissa.

Esitykset:
la 11.1. 2014 klo 17
la 18.1. klo 17
su 19.1. klo 17
ke 22.1. klo 19
to 23.1. klo 19
ke 29.1. klo 19


Manilla-teatteri, Itäinen Rantakatu 64, Turku
Liput: 15/10€
Lippuvaraukset ja tiedustelut (ark. klo 9-16):

Läntinen tanssin aluekeskus (02) 231 4212, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., www.l-tanssi.fi

 

SYYSKUU 2013Kuva: Hertta Kiiski

 

AIMLESS HANGING OUT WITH FRIENDS
- autuasta oleilua ystävien kanssa


Koreografi Inari Salmivaaran onnenkokemusta käsittelevä tanssiteos ensi-illassa nykytaidetila Kutomolla Turussa torstaina 19. syyskuuta 2013!


Aimless hanging out with friends on tanssiteos onnesta. Esityksessä neljä tanssijaa, Tashi Iwaoka, Heli Meklin, Maija Reeta Raumanni ja Anna Torkkel, jakavat tilan ja toistensa painon. Liike saa energiansa yhteisymmärryksestä ja myöntymisestä, keveys löytyy vastuunjakamisesta ja antautumisesta hetken vietäväksi. Koreografia on liikejatkumo, joka alkaa yksinkertaisesta ideasta ja kehittyy kuin itsestään. Esiintyjät lähettävät, vastaanottavat, antautuvat ja kannattelevat vuorollaan ja yhdessä liikettä, joka väreilee kuvitteellisen ja käsinkosketeltavan välillä. Aimless hanging out with friends käsittelee onnenkokemusta - niitä pieniä tilanteita, jolloin voimme tuntea hetkellistä painottomuutta ja tiettyä kutkutusta.


Turussa, Helsingissä, Rotterdamissa ja Amsterdamissa tanssitaidetta opiskellut Inari Salmivaara on raumalaislähtöinen koreografi ja tanssija, joka asuu Pariisissa. Hänen teoksensa rakentuvat reaaliaikaisista huomioista ja usein itse luomisprosessi, esiintymisen kokemus tai katsojana oleminen toimivat lähtökohtana esityksille. Salmivaaraa kiinnostaa käsitellä eri taidelajeja yhdistelevissä töissään vaihtelevia sosio-poliittisia teemoja kuten toivoa, utopiaa ja yhteistyötä. Hänelle on luonteenomaista rinnastaa koreografioissaan tanssi ja oudohkot, kuivakkaan humoristiset havainnot. Salmivaara on aiemmin vieraillut Turussa teoksella 5 in a Work not Cited Barker-teatterilla vuonna 2008 sekä sooloteoksilla “Letter piece” Vol.Paris (kirje) ja I am lying Ehkä-tuotannon XS-festivaalilla vuosina 2009 ja 2011.

www.inarisalmivaara.com

AIMLESS HANGING OUT WITH FRIENDS
Konsepti: Inari Salmivaara
Esiintyjät: Tashi Iwaoka, Heli Meklin, Maija Reeta Raumanni, Anna Torkkel
Tuotanto: Ehkä-tuotanto, Läntinen tanssin aluekeskus


Ensi-ilta torstaina 19.9.2013 klo 19 Kutomolla, Kalastajankatu 1 B Turku


Muut esitykset:
pe 20.9. klo 19
su 22.9. klo 19
ke 25.9. klo 19
to 26.9. klo 19


Liput: 15/10€

Varaukset ja tiedustelut: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

www.ehka.net

www.l-tanssi.fi

Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/235842503234377/

 

TAMMIKUU 2013

 

Ekho

Ekho on Flokki -työryhmän kollektiivisesti työstämä uniin pohjautuva nykytanssimusikaali. Teokseen liittyy kaikille avoin unipäiväkirja, joka löytyy osoitteesta http://unipaivakirja.wordpress.com.

Flokki -työryhmä http://flokki.blogspot.fi

Flokki-kollektiivi tarjoaa jälleen erittäin positiivisen katsomiskokemuksen. Ekho on monipuolinen ja monitulkintainen, moneen aistiin vetoava elämys (Turun Sanomat 20.1.2013)

Lue lisää>

 

Konsepti: Rea-Liina Brunou
Koreografia ja tanssi: Jukka Tarvainen, Elina Räisänen, Saara Junttila, Elina Häyrynen ja Rea-Liina Brunou
Äänisuunnittelu: Miki Brunou
Valosuunnittelu: Vespa Laine
Pukusuunnittelu: Jenni Rousu
Kuva: Rea-Liina Brunou
Tuotanto: Läntinen tanssin aluekeskus, Flokki-kollektiivi, Ehkä- tuotanto

Esitykset:
ensi-ilta pe 18.1.2013 klo 19
muut esitykset:
la 19.1. klo 19
su 20.1. klo 17
pe 25.1. klo 19
la 26.1. klo 19
su 27.1. klo 17

Kutomo, Kalastajankatu 1B, Turku
LIPUT: 10/15e

varaukset: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 02-2314212 (arkisin klo 9-16)

 

MARRASKUU 2012 -TAMMIKUU 2013

Sopimaton
Sopimaton on tolkuton, epäaito, kankea, yletön, liioitteleva ja vimmainen tanssittu näyttämöllepano. Se on samalla tyypillinen ja epätyypillinen. Se koostuu kierrätysmateriaalista, kioskikirjallisuudesta, saumojen ratkeilusta, sämpläyksestä, uusiokäytöstä ja loputtomasta toistosta. Se läjäyttää näyttämölle kasan niin suomalaisen elokuvakuvaston kuin tanssiteatterinkin kliseitä: kuohuvia koskia, kumpupilviä, tansseja, tappeluita, häitä, heinälatoromantiikkaa…
Se on kunnianosoitus Suomen ehkä omaperäisimmälle elokuvaohjaajalle kautta-aikojen - Teuvo Tuliolle (1912–2000).

Tämän koreografi Maija Hoiskon tulevan teoksen, poikkeuksellisen persoonallisen, esiintyjäkolmikon muodostavat Pekka Hiltunen, Marjo Hämäläinen ja Kalle Suominen. Valosuunnittelusta vastaa Vespa Laine ja musiikista Jouni Tauriainen.
Teoksen tuottavat yhdessä Läntinen tanssin aluekeskus, Sisä-Suomen tanssin aluekeskus sekä Työryhmä, jota on tukenut Valtion tanssitaidetoimikunta ja Aurinkobaletti.

"Sopimaton tekee kunniaa suomalaiselle elokuvaohjaajalle Teuvo Tuliolle, jonka elokuvien rohkea retoriikka nousee teoksessa keskiöön. Omintakeiset, rohkealla läsnäololla terävöityneet tanssijat Pekka Hiltunen, Marjo Hämäläinen ja Kalle Suominen sekoittavat sanat taitavasti liikkeiden lomaan. Erityisesti Hämäläisen monologikohtaukset ovat vaikuttavia". (Turun Sanomat 23.11.2012)

http://www.ts.fi/kulttuuri/nayttamotaide/418098/Sopimattomien+ajatusten+edella

ESITYKSET

SALO: Salon Teatteri (Mariank. 3)
pe 25.1.klo 19
la 26.1. klo 19

LIPUT: 10/15e

varaukset: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai 02-2314212

 

Huom! Esitys ei sovellu pienille lapsille.

www.l-tanssi.fi
www.sisasuomentanssi.fi

 

TYÖRYHMÄN JÄSENTEN ESITTELYT
Maija Hoisko on tamperelainen koreografi. Hän työskentelee niin aikuisille kuin lapsillekin suunnattujen teosten parissa.
Maijaa kiinnostaa erityisesti tanssiin ja esittämiseen liittyvien traditioiden tarkastelu. Teoksissa erilaiset traditiot löytävät usein vastaparin populaarikulttuurin elementeistä. Ensimmäiset koreografiat ANSA ja Soolo Ursula O:lle valmistuivat vuonna 1999. Hänen viimeisimpiä teoksia ovat Ei puolikasta (2010) - kiitelty duettoprojekti neljälle eri-ikäiselle tanssijalle sekä lapsille suunnattu Kuka jää yksin? (2011).
Maija on valmistunut tanssitaiteen maisteriksi koreografin koulutusohjelmasta Teatterikorkeakoulusta. Lisäksi hänen opintoihin kuuluvat tanssijan koulutus Turun konservatoriossa ja Danshögskolanissa Tukholmassa.
Valtion tanssitaidetoimikunta on myöntänyt hänelle 1-vuotisen taiteilija-apurahan vuodelle 2012 sekä 3-vuotisen taiteilija-apurahan vuosille 2013–2015.

Kalle Suominen on tamperelainen tanssija. Monipuolisena fyysisenä esiintyjänä hänet on nähty mm. Aurinkobaletin, Tanssiteatteri M/D:n, Turun kaupunginteatterin, Suomen Kansallisoopperan ja koreografi Maija Hoiskon teoksissa. Pirkanmaan taidetoimikunta on myöntänyt Suomiselle 1/2-vuotisen työskentelyapurahan vuodelle 2012.


Marjo Hämäläinen on pitkänlinjan tanssitaiteilija ja Tanssiteatteri Mobitan perustajajäsen, joka on nyttemmin keskittynyt yhteisötanssin kehittämiseen Suomessa. Hän on toiminut Tampereen Yhteisötanssifestivaalien taiteellisena johtajana 2010 ja 2012. Hän on Yhteisö tanssii ry:n puheenjohtaja ja Pirkanmaan Tanssin Keskuksen hallituksen jäsen. Tämän karismaattisen konkariesiintyjän voi kuluvana syksynä nähdä Sopimaton-teoksen lisäksi Tanssiteatteri MD:n Ronja Ryövärintyttäressä. Hoiskon kanssa Hämäläinen on tehnyt aiemmin yhteistyötä teoksessa Ei puolikasta (2010), jossa hän toimi tanssijana.


Pekka Hiltunen on Joensuusta lähtöisin oleva monipuolinen tanssija ja esiintyjä. Pekka muutti vuonna 2005 Turkuun, jossa kävi Turun konservatorion nykytanssi-linjan ja valmistui sieltä 2008. Sen jälkeen hän on tanssinut Aurinkobaletissa (2010–11) sekä musikaaleissa mm. Turun kaupunginteatterissa että erilaisissa jazz- ja nykytanssiproduktioissa.


Vespa Laine on valosuunnittelija, joka on valmistunut Teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2010. Hän on suunnitellut valoja tanssi-, teatteri- ja nykysirkusesityksiin sekä taidenäyttelyihin. Laine pyrkii kuljettamaan teoksen kokonaisestetiikkaa myös oman työnsä läpi. Viime aikoina hänen töitään on leimannut överiys, pyrkimys optisiin ihmetekoihin sekä epäkonventionaalisten valonlähteiden käyttö. Hoiskon kanssa Laine on tehnyt yhteistyötä aiemmin teoksissa Ei puolikasta (2010) sekä Kuka jää yksin? (2011).


Jouni Tauriainen on äänisuunnittelija, joka on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2010. Tauriainen työskentelee pääsääntöisesti nykytanssin ja musiikin parissa. Tauriaisen äänisuunnittelu perustuu hänen säveltämään musiikkiin, sekä valmiin musiikin muokkaamiseen. Tauriainen on työskennellyt mm. Soile Lahdenperän, Maija Hoiskon, Riikka Theresa Innasen, Liisa Pentin, ja Janina Rajakankaan teoksissa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LOKAKUU 2012

 

Neiti Ida
vuorovaikutteinen tanssiteos lapsille

 

 

Neiti Ida on ujo, arka ja yksinäinen kulkuri, joka on aina matkalla jonnekin. Hänellä on
mukanaan vain matkalaukku, jossa hän kuljettaa tärkeitä asioitaan. Matkalaukku on myös Neidin paras ystävä ja ainoa matkatoveri. Arkiset, tavalliset asiat ovat Neiti Idalle joskus vaikeita ja hermostuttavia, mutta hassut ja oudot asiat usein aivan helppoja ja luontevia.
Esityksen alussa Neiti Ida on ujo ja varautunut olento. Lasten läheisyydessä, kiinnostuneiden, ystävällisten katseiden alla hän rauhoittuu ja lopulta innostuu jakamaan lasten kanssa jopa kalleimmat aarteensa.
Neiti Ida haluaa lapset lähelleen ja yhdessä lasten kanssa hän tanssii ja soittaa, kunnes on taas aika jättää hyvästit arvokkaille uusille ystäville ja jatkaa matkaa kohti uusia seikkailuja.

Teos sisältää vuorovaikutteisia, osallistavia osioita, jolloin katsojat pääsevät esityksen aikana liikkumaan esiintyjän kanssa. Jokaisen esityksen jälkeen on lisäksi keskustelutuokio.

 

TYÖRYHMÄ:
Koreografia: Hanna Brotherus
Tanssi: Jonna Aaltonen
Musiikin sävellys/äänisuunnittelu: Antti Ikonen
Pukusuunnittelu ja toteutus: Marjo Haapasalo
Tuotanto ja tukijat: Läntinen tanssin aluekeskus, Samuel Huberin taidesäätiö, Seikkailupuisto

Esitykset:
to 18.10. klo 15
su 28.10. klo 15
ti 30.10. klo 10
to 1.11. klo 10

Seikkailupuisto, Kupittaankatu 2, Turku

Ikäsuositus: 3–8-vuotiaille
Kesto: n. 30 min.+ keskustelutuokio
Liput: 5€

Puh. 044 9072986 (arkisin klo 10–15) tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

 

 

 

DIKTA PÅ FÄRDEN, MATKALAUSUMIA
REISEREZITAV, RECITING ROUTES

”Dikta på färden”
”Dikta på färden” performansen behandlar annalkande ömma tillfällen som kan väcka minnen. En kombination mellan kroppslighet, känslighet och ordens meningsfulla poesi. Performansen framställer människors vägval, en personlig tolkning av det viktiga i våra liv.
”Ömtålighet” är resultatet av utforskandet. Det är resultatet av livets väg som vi går från den stund vi föds och till de sista minuterna. ”Ömtålighet” är svaret. Tillståndet ”Ömtålighet” skapas då vi blir medvetna om livets början och slut här på jorden. I det naturliga flödet vacklar vi mellan balans och obalans, kraft och kraftlöshet i ständigt förändring.
Min värld växer stund för stund. I min obalans, motstridighet och dekonstruktion, växer min styrka.
I ”Dikta på färden” erbjuder dansaren Susanne Montag och bildkonstnären Arja Maarit Puhakka en känslofull och symbolisk ”Parallell rymd”. Publiken upplever en jämvikt mellan kraft och kraftlöshet, tröst och förtvivlad strävnad, skuld och trygghet och verkliga förhållanden.
Virpi Metsätähtis kyrkorgel musik tillför en tredje dimension till uppförandet. Publikens minnen väcks i resonans med musiken.


Arja Maarit Puhakka    Konsepti/ Performanssi
Susanne Montag         Konsept/ Koreografi/ Dans
Virpi Metsätähti          Kirkkourut/ Musiikki/ Improvisaatio


18.10.2012      19:00   Premiär Henrikskyrkan, Åbo
Ensi ilta Henrikinkirkko, Turku
25.10.2012      19:00   Masku kyrka/ Maskun kirkko
04.11.2012      18:00   Kimito kyrka/ Kemiön kirkko
08.11.2012      19:00   Pargas kyrka/ Paraisten kirkko

 

Programhäftets pris/ Ohjelmavihkomaksu  10 €

Information/ Lisätietoja     Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

”Matkalausumia”
performanssi käsittelee lähelle tulevia, herkkiä tilanteita, jotka nostavat pintaan muistoja. Se yhdistää ruumiilisuuden, tunteet ja sanojen monimerityksellisen runouden. ”Matkalausumia” kuvaa ihmisen valintoja, elämäntien persoonallista tulkintaa ja tärkitä hetkiä elämässämme.
Olemuksemme hauraus on seurausta kokemuksista, joita saamme elämänpituisella tutkimusmatkalla. Se on tulos tiestä, jonka ensiaskeleet otamme syntymän hetkellä, ja jota haparoiden seuraamme. Haurauden syvin olemus, haavoittuvuus ja herkkyyden uusia maailmoja avaava voima on vastaus etsimiselle. Herkkyyden voima syntyy kun tulemme tietoiseksi elämän alusta ja lopusta. Elämänvirran kuljettamina me horjumme tasapainon ja epätasapainon välillä, voimasta voimattomuuteen ainaisessa muutoksen tilassa.
Elämäni muotoutuu hetki hetkeltä. Epätasapainossani, epäsoinnussani ja kaiken hajoamiseen tuomittunakin voimani kasvaa.
Teoksessa ”Matkalausumia” tanssitaiteilija Susanne Montag ja kuvataiteilija Arja Maarit Puhakka tarjoavat tunneherkän ja symboleiltaan rikkaan ”Rinnakkaisten avaruuksien” maailman. Yleisölle välittyy ihmissuhteen todellinen luonne, tasapainoilu voiman ja heikkouden, lohdutuksen ja epätoivoisen pyrkimyksen, syyllisyydentunteen ja varmuuden sekä äärimmäisen ponnistelun ja olemisen keveyden välillä.
Virpi Metsätähden urkumusiikki lisää elämykseen kolmannen ulottuvuuden. Tila täyttyy musiikista niikuin muistoista.

 

 


Tanssin aluekeskusverkoston yhteistuotanto 2012
Ihana ja hieno – tanssiteos täydellisyyttä tavoittelemassa

 

 

Tanssin aluekeskusverkoston valtakunnallinen haku kotimaiselle tanssin kantaesitysteokselle järjestettiin tammikuussa 2011. Kuusi aluekeskusta yhdistivät voimansa yhteistuotannon merkeissä tavoitteenaan vahvistaa tanssin tuotantoresursseja, lisätä kiertuetoimintaa, pidentää tanssiteosten elinkaarta sekä luoda tanssin ja yleisön välistä vuorovaikustusta. Lisäksi hankkeella on haluttu tehdä tunnetuksi tanssin aluekeskustoimintaa ja tiivistää aluekeskusten yhteistyötä.

Aluekeskusverkoston ensimmäisen yhteisen tuotanto- ja kiertuetuen saajaksi valittiin keväällä 2011 taiteellisen työryhmän yksimielisellä päätöksellä pirkanmaalaisen VAPAAkollektiivin teos Ihana ja hieno. Teos saa ensi-iltansa Tampereella 17.4.2012
Täydellisyyden tavoittelua käsittelevä Ihana ja hieno on viidelle naistanssijalle koreografioitu voimakkaan fyysinen ja ajankohtaista aihettaan syväluotaava kokoillan nykytanssiteos. Koreografian teokseen on tehnyt tamperelaisessa VAPAAkollektiivissa kutsuttuna vieraileva Janina Rajakangas.
Teoksessa tanssivat VAPAAkollektiivista Maija Ikonen, Maria Kananen, Terhi Kuokkanen ja Outi-Yli-Viikari, sekä vierailevana tanssijana Rea-Liina Brunou. Teoksen valosuunnittelusta vastaa Tero Koivisto, pukusuunnittelusta Maria Hämäläinen ja äänisuunnittelusta Jouni Tauriainen. (vier.)
Ihana ja hieno teos vierailee Turun kaupunginteatterissa 5.-6.10.2012. Lisätietoja>

 

Yhteistuottajat: Sisä-Suomen tanssin aluekeskus, Itäinen tanssin aluekeskus, Pohjoinen tanssin aluekeskus, Läntinen tanssin aluekeskus, Pohjanmaan tanssin aluekeskus ja Tanssin aluekeskus Helsinki


Lisätietoa verkossa:
VAPAAkollektiivi: vapaakollektiivi.blogspot.com

VAPAAkollektiivi: Ihana ja hieno, kuvat: Hanna Lappalainen

 

TOUKOKUU 2012

 

cycles per second
tanssiteos hetkellisestä värähtelystämme maapallolla

”Katselen yöperhosen värinää kattolampussa. Se on niin kaunis. Aamulla se on niin kuollut.”

Kuva: Linda Priha ja Hannu Hauta-aho

 

Teoskonsepti: Linda Priha ja Hannu Hauta-aho
Koreografia: Linda Priha
Esitys: Helena Romppanen, Nella Turkki, Anna Virmakoski, Miina Saren
Äänisuunnittelu: Hannu Hauta-aho
Valosuunnittelu: Per Victor
Tuotanto: Läntinen tanssin aluekeskus, Itäinen tanssin aluekeskus, Linda Priha ja Ehkä-tuotanto

Esitykset Kutomolla, Kalastajankatu 1 B, 20100 Turku
Ensi-ilta 15.5.2012 klo 19
Muut esitykset 19.5., 22.5., 24.5., 25.5. ja 26.5. klo 19

Liput: 15/10€

Varaukset ja tiedustelut: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 02-2314212 (klo 9-16)

 

Teoksessa tutkitaan tärinää ja värinää sekä fyysisinä tekoina ja ääninä, psykologisina ilmiöinä että elämän ja kuoleman kiertokulkuun liittyvinä tapahtumina. Tutkimukseen osallistuu koreografi Linda Prihan lisäksi neljä erilaista naisesiintyjää, jotka tuottavat teoksen materiaalia yhdessä pureutumalla tärinään fyysisten harjoitteiden kautta, keskustelemalla ja kirjoittamalla. Tärinä voi olla samalla sekä äärimmäisen pelottavaa, että äärimmäisen vapauttavaa: maa tärisee, järisee ja sortuu hallitsemattomasti allamme.

Toisaalta kehollista itse synnytettävää tärinää käytetään stressin vapauttajana. Tärinä voi olla meditatiivista, vahvasti avaavaa ja voimaannuttavaa.
Kaikki ääni on pohjimmiltaan värinää. Äänisuunnittelu onkin ollut tärkeässä osassa teoksen syntyprosessissa. Teoksen nimi, herzin määritelmä, viittaa siihen. Esiintyjät osallistuvat äänimaailma tuottamiseen ja heillä on myös vahvasti oma ääni niin lavalla kuin lavan takanakin. Teoksessa käytettävä teksti on esiintyjien omakohtaisista kokemuksista, haaveista ja unista koottua. Teoksen esityksissä myös katsoja voi kokea äänenvärinää eri tavoin. Teoksen äänisuunnittelija Hannu Hauta-aho on kehittänyt äänisignaalein ohjattavan järjestelmän, jonka avulla ääniaalto avautuu tilassa myös muille aisteille.

 

Harjoituskuvia:

 

Kuvat: Sauli Rimpiläinen ja Linda Priha

 

HUHTIKUU 2012

 

MIESKEIDAS
Koreografia: Nina Renvall
Tanssijat: Saija Lehtola, Annastiina Saastamoinen, Janne Kilpiö, Tarmo Karivirta, Samuli Lehesaari, Nina Renvall


Keitaalla käyskentelee Miehiä, ja onpa sinne saapunut Naisiakin. On ihmeellistä, miten kaikesta tulee kaunista. Kaikki yrittävät parhaansa löytääkseen oman sopivan paikkansa. Yllätämme toinen toisemme. On esteitä. Tiheän seulan läpäisevät jotkut ihanat ihmeet. Joillekin jää kaipuu kauniin keveään ilmavuuteen ja joku toivoo että voimakas ja lämmin käsi tarttuisi häneen. Me toivomme oikeaa kohtaamista,peloissamme, kuin jonkin sellaisen arvokkaan katoavan luonnonvaran, Miehen, häviäminen olisikin nyt juuri tässä.?

Mieskeidas pohdiskelee  arvoja suoraan ja vinosti, läheltä ja kaukaa. Keitaanmiehiä katselevat ja ihmettelevät naiset. Tässä teoksessa hengitetään  silkan mielikuvituksen innoittamana. Lämminhenkisten , kauniiden ja henkistyneiden olemusten läsnäolo on ihmeellistä.


Ensi-ilta ke 18.4 klo 19.00
Muut esitykset:
su 22.4 klo 16.00
ti 24.4 klo 19.00
ke 25.4 klo 19.00
pe 27.4 klo 19.00
la 28.4 klo 19.00
Barker-teatteri, Virusmäentie 65, Turku

Liput: 15/10€, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 02-2314212 (klo 9-16)

Tuotanto: Läntinen tanssin aluekeskus, Barker-teatteri, Nina Renvall

 

HELMIKUU 2012

The Gray One -

The Gray One viittaa kollektiiviseen, jatkuvan muutoksen tilaan. Tilaan mustan ja valkoisen välissä, missä monenlaisten sävvyjen kirjo, äänet ja valo tulevat näkyviksi. Täältä, ei-kenenkään-maalta, saavat alkunsa rajattomat ideat ja runolliset tarinat.

 

The Gray One refers to a collective place of constant fluctuation, between the definitive black and white, where tonalities, a spectrum of textures, light and sound emerge. This place of deterritorialization and nomadic empathy acts as a starting point or hub of mutual understanding, inspiration and unrestricted ideas.

 

Työryhmä: tanssija/koreografit Maria Nurmela (Turku), Martin Lanz Landázurin (Mexico) ja äänisäveltäjä William Bilwa Costa (USA).
Valosuunnittelu: Timo Ollila
Tuotanto: Läntinen tanssin aluekeskus, työryhmä

 

Esitykset:
Ensi-ilta 9.2.2012 klo.19.00 Manilla, Vanha Viinatehdas, Itäinen Rantakatu 64, Turku
Muut esitykset:
12.2 klo 19.00
15.2 klo 19.00
16.2 klo 19.00
18.2 klo 17.00
19.2 klo 19.00

Liput:15/10€, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 02-2314212

 

The Gray One is a co-production with The Regional Dance Center of
Western Finland.
Made possible by:
The Regional Dance Center of Western Finland, FONCA - Mexico, Hostel Turku,
TOP - Säätiö, Koneen säätiö - Saaren kartano, Tanssitiimi/Kirsti Nurmela, Valtion tanssitaidetoimikunta
In NYC in Spring 2010: Movement Research, GoGoVertigoat, CPR,
Taiteen keskustoimikunta, and Abrons Art Center/Henry Street Settlement

 

Kuva: Ian Douglas

 

 

LOKAKUU 2011

 

 

Joutsenlompolo


Tanssiteos paikasta, jossa saaristo ja lappi kohtaavat.
Paikasta, jossa tyttö muuttaa muotoaan
ja suo lumoaa kulkijan.
Koreografia: Solveig Ekholm
Tanssi: Aino Salonen, Hedda Heinonen, Nadja Ekholm, Solveig Ekholm, Susanne Montag, Ursula Puntari, Vilma Kuvaja

 

Svanfladan


En dansföreställning om en plats, där Lappland möter skärgården.
Där flickan förändrar skepnad,
Där kärret förtrollar vandraren.
Koreografi: Solveig Ekholm
Dans: Aino Salonen, Hedda Heinonen, Nadja Ekholm, Solveig Ekholm, Susanne Montag, Ursula Puntari, Vilma Kuvaja

 

Esitykset / Föreställningar
1.10 Kultainen Koskelo tapahtuma, Turku

Sibeliusmuseolla la 1.10. klo 21.30. Osoite Piispankatu 17, Turku. Liput 8/5 eur ovelta

Esityksen kesto on n. 40 min. Ennakkovaraus: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Joutsenlompolo –teoksen kiertueella työryhmä sai tilaisuuden esittää teosta myös sen syntyyn vaikuttaneilla seuduilla. Ensi-ilta oli Kemiössä huhtikuussa. Kesäkuussa Joutsenlompolo esitettiin Houtskärissä Länsi-Turunmaalla, ja elokuun alussa työryhmä vieraili Muoniossa. Varsinais-Suomessa teoksella on yhteensä seitsemän esitystä. Työryhmä teki jo ennen Suomen ensi-iltaa myös yhden kansainvälisen vierailun. Teos esitettiin Novgorodissa Venäjällä helmikuussa. Pieni osa teosta kuvattiin myös Novgorodin alueelliseen televisioon.

 

 

Joutsenlompolo on tanssiteos paikasta jossa saaristo ja Lappi kohtaavat. Nykytanssia ja balettia yhdistävässä teoksessa tutkitaan saaristolaiskulttuuria suhteessa lappilaiskulttuuriin. Koreografi Solveig Ekholm on asunut suuren osan elämästään saaristossa, mutta viettänyt myös paljon aikaa isovanhempiensa luona Lapissa. Ekholm ammentaa teokseensa aineksia omien kokemustensa kautta.

Sekä saaristossa että Lapissa luonto on tärkeä tekijä jokapäiväisessä elämässä ja kulttuurin muovautumisessa. Alueiden kulttuurien kehittymiseen on vaikuttanut luonnonvoimien armoilla eläminen, jopa taikuus apukeinona selviytymisessä. Karuus, eristäytyneisyys, pitkät välimatkat ja pitkä, synkkä kaamos (ja Lapissa tiukka uskonnollisuus) ovat vaikuttaneet kummankin alueen kulttuurin muovautumiseen. Toisaalta seuduille ominaista on luonnon uskomaton kauneus, vapaus ja tila hengittää. Asuinseudun kulttuurin hyvät ja huonot puolet siirtyvät sukupolvelta toiselle, ja teoksessa pohditaan miten ne vaikuttavat ihmisiin tänään. Ekholmin mukaan on tärkeää tuntea ja arvostaa omaa kulttuuriaan. Se edistää eri kulttuurien ja taustojen omaavien ihmisten yhteistyötä ja yhteisymmärrystä.

Joutsenlompolo on samalla myös kertomus paikasta jossa ”tyttö muuttaa muotoaan”. Kasvamisen ja muuntumisen ja lapsuudesta aikuisuuteen siirtymisen teemoja käsitellään liikekielen kautta. Esiintyjinä ovat Ekholmin lisäksi performanssitaiteilija, tanssinopettaja Susanne Montag, tanssija Ursula Puntari sekä neljä taitavaa nuorta tanssijaa Musiikkiopisto Arkipelagin tanssilinjalta, jossa Ekholm toimii opettajana.

Teosta esitetään Kemiössä, Paraisilla ja Houtskärissä Länsi-Turunmaalla sekä Kaarinassa. Esitys viedään elokuussa vierailulle Muonioon. Joutsenlompolo on myös mukana kahden Turku 2011 – tapahtuman ohjelmassa; SamBody Plays – tapahtumassa toukokuussa, ja Kultainen Koskelo -tapahtumassa syksyllä. Kultainen Koskelo on osa Juttutalkoot - kokonaisuutta, jossa herätetään henkiin tarinankerrontaperinnettä. Lappalainen tarina kultaisesta koskelosta on lähisukua Joutsenlampi-baletin teemalle. Sama aihe toistuu monien kansojen tarinaperinteissä. Joutsenlompolo yhdistelee näitä teemoja nykyhetkeen.

 


Svanfladan är en dansföreställning om en plats där skärgården möter Lappland. Verket som kombinerar nutidsdans och balett jämför skärgårdskultur och lappländsk kultur. Koreograf Solveig Ekholm har bott en stor del av sitt liv i skärgården, men har också tillbringat mycket tid hos sina morföräldrar i Lappland. Ekholm öser ur sina egna erfarenheter inslag till sitt verk.

Både i skärgården och i Lappland är naturen en viktig faktor i vardagslivet och i utformningen av kulturen. Folk är beroende av naturen och utsatta under naturens nycker.  Då man lever under påverkan av naturens krafter är även magi ett medel i att klara sig. Karghet, avskildhet, långa avstånd och en lång, mörk midvinternatt (och ytterligare en sträng religiositet i Lappland) har inverkat båda regionerna. På samma gång, har man en otroligt vacker natur, frihet och utrymme att andas i dessa regioner. Både de goda och dåliga sidorna av kulturen förflyttas från generation till generation. I detta verk begrundar man hur kulturen inverkar på människorna i dag. Enligt Ekholm är det viktigt att känna och uppskatta sin egen kultur. Det främjar samverkan och samförstånd mellan människor från olika kulturer och bakgrunder.

Svanfladan är samtidigt en historia om en plats där ”flickan förändrar skepnad”. Teman om uppväxt, förvandling och övergång från barndom till vuxenhet behandlas genom rörelse. De andra dansarna i verket är performanskonstnären, dansläraren Susanne Montag, dansören Ursula Puntari, och fyra begåvade unga dansörer från Musikinstitutet Arkipelag, där Ekholm arbetar som lärare.

Verket uppförs i Kimito, i Pargas och Houtskär i Väståboland och i S:t Karins. Föreställningen ska besöka Muonio i augusti. Svanfladan är också med på två Åbo 2011 – evenemangen; på SamBodyPlays- festivalen i maj och på Kultainen Koskelo (Guldanden) – festivalen på hösten. Kultainen Koskelo (Guldanden) hör till Berättelsejakten – program, där man återupplivar berättandetradition. En lappländsk historia om guldanden är nära besläktad till temat i baletten Svansjön. Det samma motivet upprepas i folktraditioner i flera länder. Svanfladan kombinerar dessa teman till nutiden.

 

 

 

 

HEINÄ- JA ELOKUU 2011


Marianne Petters & Co: EUROPA


su/sö 31.7. kl. 14 Wanha Meijeri/Gamla Mejeriet, Kemiö/Kimito
ma/må 1.8. kl. 12 & 14 Seikkailupuisto/Äventyrspa?rken, Turku/Åbo
ke/ons 3.8. kl. 12 Taalintehtaan tori/ Dalsbruks torg
pe/fre 5.8. kl. 12 Kemiön tori/ Kimito torg


ilmainen / gratis

040-7307433, marianne.petters@kimitoon. fi

 

Marianne Petters & Co:
EUROPA
-katuteatteriesitys eläimistä ja ihmisistä arkilla suuren vedenpaisumuksen jälkeen-
Kuinka sopu säilyy, kun eurooppalainen ei suostu vetämään samasta köydestä?
Pystyykö muu eläin- ja ihmiskunta houkuttelemaan eurooppalaisenkin mukaan yhteisen hyvän rakentamiseen?


Hermann Hessen v. 1918 kirjoittaman sadun mukaan toteuttanut
kemiönsaarelais-dresdenilä?inen työryhmä:
Erik Brünner, näyttelijä, Saksa
Edgar Eisenkrätzer, lapsinäyttelijä, Saksa
Marianne Petters, tanssitaiteilija, Suomi
Melissa Petters, tanssijaharjoittelija, musiikkivastaava, Suomi ja Saksa
Maik Petters, teknikko-esiintyjä, Saksa ja Suomi
Teosta ovat tukeneet Läntinen tanssin aluekeskus, Konstsamfundet ja Kemiönsaaren kunta.

 

Marianne Petters & Co:
EUROPA
-gatuteaterföreställning om människor och djur på en ark efter en stor översvämning-
Hur bevarar man sämjan när europén inte vill dra jämnt?
Kan övriga djurriket och människosläktet locka europén med att samarbeta för en bättre värld?

 

Förverkligats efter en saga Hermann Hesse skrev år 1918 av
en arbetsgrupp från Kimitoön och Dresden:
Erik Brünner, skådespelare, Tyskland
Edgar Eisenkrätzer, barnskådespelare, Tyskland
Marianne Petters, danskonstnär, Finland
Melissa Petters, danspraktikant,musikansvar?ig, Finland och Tyskland
Maik Petters, tekniker-uppträdande, Finland och Tyskland
Verket understöds av Västra regionala danscentret, Konstsamfundet och Kimitoöns kommun

 

 

HUHTIKUU 2011

 

 

 

Joutsenlompolo


Tanssiteos paikasta, jossa saaristo ja lappi kohtaavat.
Paikasta, jossa tyttö muuttaa muotoaan
ja suo lumoaa kulkijan.
Koreografia: Solveig Ekholm
Tanssi: Aino Salonen, Hedda Heinonen, Nadja Ekholm, Solveig Ekholm, Susanne Montag, Ursula Puntari, Vilma Kuvaja

 

Svanfladan


En dansföreställning om en plats, där Lappland möter skärgården.
Där flickan förändrar skepnad,
Där kärret förtrollar vandraren.
Koreografi: Solveig Ekholm
Dans: Aino Salonen, Hedda Heinonen, Nadja Ekholm, Solveig Ekholm, Susanne Montag, Ursula Puntari, Vilma Kuvaja

 

Esitykset / Föreställningar
20.4 Ensi-ilta,  klo 18.30 Villa Lande, Engelsbyntie 8, Kemiö.

Liput: 8 / 5 €, Varaukset: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

28.4 klo 19.00  Kaarinan teatteri, Viipurintie 118, Kaarina

Liput: 8/5 €, Varaukset: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

14.5 klo 14 PIUG, Länsi-Turunmaa, Parainen
Liput 5 € / kpl
www.netticket.fi
Länsi-Turunmaan kaupungintalo
PIF-tipstjänst
Skärgårdsbokning i Nagu


19.5 klo 11 ja 13 Työväenopisto, SambodyPlays festivaali, Turku
Vapaa sisäänpääsy, ei lippuvarauksia


26.6 klo 19.30 Västerliden, Länsi-Turunmaa, Houtskär
Liput: 8/5€ , lippuja ainoastaan ovelta.

5.8 klo 18  Muonion alakoulu, Muonio
1.10 Kultainen Koskelo tapahtuma, Turku

 

Joutsenlompolo on tanssiteos paikasta jossa saaristo ja Lappi kohtaavat. Nykytanssia ja balettia yhdistävässä teoksessa tutkitaan saaristolaiskulttuuria suhteessa lappilaiskulttuuriin. Koreografi Solveig Ekholm on asunut suuren osan elämästään saaristossa, mutta viettänyt myös paljon aikaa isovanhempiensa luona Lapissa. Ekholm ammentaa teokseensa aineksia omien kokemustensa kautta.

Sekä saaristossa että Lapissa luonto on tärkeä tekijä jokapäiväisessä elämässä ja kulttuurin muovautumisessa. Alueiden kulttuurien kehittymiseen on vaikuttanut luonnonvoimien armoilla eläminen, jopa taikuus apukeinona selviytymisessä. Karuus, eristäytyneisyys, pitkät välimatkat ja pitkä, synkkä kaamos (ja Lapissa tiukka uskonnollisuus) ovat vaikuttaneet kummankin alueen kulttuurin muovautumiseen. Toisaalta seuduille ominaista on luonnon uskomaton kauneus, vapaus ja tila hengittää. Asuinseudun kulttuurin hyvät ja huonot puolet siirtyvät sukupolvelta toiselle, ja teoksessa pohditaan miten ne vaikuttavat ihmisiin tänään. Ekholmin mukaan on tärkeää tuntea ja arvostaa omaa kulttuuriaan. Se edistää eri kulttuurien ja taustojen omaavien ihmisten yhteistyötä ja yhteisymmärrystä.

Joutsenlompolo on samalla myös kertomus paikasta jossa ”tyttö muuttaa muotoaan”. Kasvamisen ja muuntumisen ja lapsuudesta aikuisuuteen siirtymisen teemoja käsitellään liikekielen kautta. Esiintyjinä ovat Ekholmin lisäksi performanssitaiteilija, tanssinopettaja Susanne Montag, tanssija Ursula Puntari sekä neljä taitavaa nuorta tanssijaa Musiikkiopisto Arkipelagin tanssilinjalta, jossa Ekholm toimii opettajana.

Teosta esitetään Kemiössä, Paraisilla ja Houtskärissä Länsi-Turunmaalla sekä Kaarinassa. Esitys viedään elokuussa vierailulle Muonioon. Joutsenlompolo on myös mukana kahden Turku 2011 – tapahtuman ohjelmassa; SamBody Plays – tapahtumassa toukokuussa, ja Kultainen Koskelo -tapahtumassa syksyllä. Kultainen Koskelo on osa Juttutalkoot - kokonaisuutta, jossa herätetään henkiin tarinankerrontaperinnettä. Lappalainen tarina kultaisesta koskelosta on lähisukua Joutsenlampi-baletin teemalle. Sama aihe toistuu monien kansojen tarinaperinteissä. Joutsenlompolo yhdistelee näitä teemoja nykyhetkeen.

 


Svanfladan är en dansföreställning om en plats där skärgården möter Lappland. Verket som kombinerar nutidsdans och balett jämför skärgårdskultur och lappländsk kultur. Koreograf Solveig Ekholm har bott en stor del av sitt liv i skärgården, men har också tillbringat mycket tid hos sina morföräldrar i Lappland. Ekholm öser ur sina egna erfarenheter inslag till sitt verk.

Både i skärgården och i Lappland är naturen en viktig faktor i vardagslivet och i utformningen av kulturen. Folk är beroende av naturen och utsatta under naturens nycker.  Då man lever under påverkan av naturens krafter är även magi ett medel i att klara sig. Karghet, avskildhet, långa avstånd och en lång, mörk midvinternatt (och ytterligare en sträng religiositet i Lappland) har inverkat båda regionerna. På samma gång, har man en otroligt vacker natur, frihet och utrymme att andas i dessa regioner. Både de goda och dåliga sidorna av kulturen förflyttas från generation till generation. I detta verk begrundar man hur kulturen inverkar på människorna i dag. Enligt Ekholm är det viktigt att känna och uppskatta sin egen kultur. Det främjar samverkan och samförstånd mellan människor från olika kulturer och bakgrunder.

Svanfladan är samtidigt en historia om en plats där ”flickan förändrar skepnad”. Teman om uppväxt, förvandling och övergång från barndom till vuxenhet behandlas genom rörelse. De andra dansarna i verket är performanskonstnären, dansläraren Susanne Montag, dansören Ursula Puntari, och fyra begåvade unga dansörer från Musikinstitutet Arkipelag, där Ekholm arbetar som lärare.

Verket uppförs i Kimito, i Pargas och Houtskär i Väståboland och i S:t Karins. Föreställningen ska besöka Muonio i augusti. Svanfladan är också med på två Åbo 2011 – evenemangen; på SamBodyPlays- festivalen i maj och på Kultainen Koskelo (Guldanden) – festivalen på hösten. Kultainen Koskelo (Guldanden) hör till Berättelsejakten – program, där man återupplivar berättandetradition. En lappländsk historia om guldanden är nära besläktad till temat i baletten Svansjön. Det samma motivet upprepas i folktraditioner i flera länder. Svanfladan kombinerar dessa teman till nutiden.

 

 

 

Sua

Isokierto-kollektiivi esittää:
Sua –rehellisesti optimistista taidetta esityksenä

Tunnustuksia, stand up komediaa, surrealismia, (hämmentävää) logiikkaa, ihmisiä, rehellisyyttä, patetiaa, huvia ja hyötyä.
Ensi-ilta 20.4.2011 TEHDAS Teatterilla Turussa!

Sua –rehellisesti optimistista taidetta esityksenä on kiertävä varsinaissuomalainen esitys, joka mukautuu tilaan ja tilaisuuteen.
Sua –rehellisesti optimistista taidetta esityksenä teoksen keskiössä on yhtä lailla kohtalonkokoisilla asioilla ja tunteilla leikkiminen kuin yksinkertaisen tyhjentävä esityksellinen suoruus. Esityksessä ei paeta metafyysisiä tai syvällisiä aiheita, ei itsensä nöyryyttämistä, eikä myötähäpeän mahdollisuutta. Sori. Yltiöonnellisuus, -patetia ja -suuret tunteet ovat yhtä lailla osa esitystä kuin myös tunnustukset ihmisyydestä, eli virheistä. Kun inhimillisyyttä tutkii, on se lopulta koomista ja hellyyttävän itsekeskeistä. Siis tämä ihmisenä oleminen. Eikö.

Sua –rehellisesti optimistista taidetta esityksenä on esitys elämän iloista ja hankaluuksista. Sekä siitä, minkälaisen kuvan haluamme antaa itsestämme toisille ja itsellemme. Objektiiviset määreet tunteista, ja siitä mitä pitäisi olla kun saavat meidät suorastaan valehtelemaan itsellemme.

Sua –rehellisesti optimistista taidetta esityksenä teoksessa proosallinen kirjallisuus, performanssi, tanssi, musiikki ja stand up komedia nivoutuvat huvittavaksi ja lämpimäksi yhtälöksi.

Sua –rehellisesti optimistista taidetta esityksenä teoksen innoittajana toimii länsimaiselle kulttuurille ominainen keskittymisen ja asioihin syventymisen puute. Muiden kulttuurien puutteistahan emme tiedä mitään. Vaan tiedämmekö.

Sua –rehellisesti optimistista taidetta esityksenä on monitaiteellisen Isokierto-kollektiivin ideoima ja toteuttama projekti. Kollektiiviin kuuluvat turkulaiset performanssitaiteilija Antti Helminen, kirjailija Riku Korhonen, tanssitaiteilija Maija Reeta Raumanni ja äänisuunnittelija Jussi Österman. Projekti on osa Läntisen tanssin aluekeskuksen ja Varsinais-Suomen taidetoimikunnan koordinoimaa Uusi yhdistelmä -hanketta.

Projektin tuottaa Läntinen tanssin aluekeskus, Varsinais-Suomen taidetoimikunta ja Isokierto-kollektiivi,  kantaesityksessä yhteistyössä TEHDAS Teatterin kanssa.


Esitykset TEHDAS Teatterissa, Manilla / Itäinen Rantakatu 64 Turku
ke 20.4. klo 19 ensi-ilta
pe 22.4. klo 19
la 23.4. klo 19

Varaukset ja tiedustelut: Läntinen tanssin aluekeskus 02-2314212 tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Lisätietoa: www.l-tanssi.fi

 

MOULIN BEIGE


Esitykset:
Perjantai 8.4. klo 19  ensi-ilta
Sunnuntai 10.4. klo 17
Keskiviikko 13.4. klo 19
Perjantai 15.4. klo 19
Lauantai 16.4. klo 19
Tiistai 19.4. klo 19
Kutomo, Kalastajankatu 1 B Turku
(bussit 4, 40 Kauppatori-Amiraalistonkatu, päätepysäkki tai bussi 1 Kauppatori-Satama, WTC-pysäkki)

Liput: 15/10€, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 02-2314212

www.ehka.net
www.l-tanssi.fi

Turussa toimivista tekijöistä muodostunut monitaiteellinen työryhmä esittää kulttuuritila Kutomolla Moulin Beige -teoksen, joka tutkii näkymättömyyttä kykynä, haaveena, tarpeena ja olomuotona. Ryhmän mielenkiinnon kohteena ovat yli-ihminen, huonekaluihminen ja muodonmuutos. Teoksessa tematiikkaa lähestytään yleisesti jaetun haave- ja kauhukuvaston kautta. "Superihminen" -käsitteen tutkimisesta syntyneen esityksen voi kokea myös tavallisen ihmisen, perushyvän, ylistyslauluna. Missä kulkee raja käsitettävän ja käsittämättömän välillä? Mikä on tavallista, beessiä, ja mitä sen kääntöpuolella on?
Moulin Beige -teos on pitkäkestoinen installaatioesitys, jossa tanssi, nukketeatteri, performanssi, musiikki, kuvanveisto ja design sulautuvat keskenään raikkaalla tavalla. Teoksen työryhmään kuuluvat esitystaiteilija Tashi Iwaoka, nukketeatteritaiteilija-muusikko Antti-Juhani Manninen, kuvanveistäjä-muusikko Timo O. Nenonen, tanssitaiteilija Anna Torkkel sekä vaatesuunnittelija Heidi Wikar.
Jokaisessa esityksessä vierailee muusikko sekä paneelikeskustelun alustaja!!


Konsepti, esitys ja toteutus: Tashi Iwaoka, Antti-Juhani Manninen, Timo O. Nenonen, Anna Torkkel, Heidi Wikar
Graafinen suunnittelu (juliste, flyer): Elina Minn
Tuotantoassistentit: Sini Jokinen, Erica Ås
Tuotanto: Ehkä-tuotanto, Läntinen tanssin aluekeskus, työryhmä
Tukijat: Varsinais-Suomen taidetoimikunta sekä Turun Tietopalvelu Oy, HairStore Mylly, Joutsen Finland Oy, Topinojan kaatopaikka, Leipomo Moberg, Kahvila Helmi, Vaasan Oy

 

TAMMIKUU 2011


SOOLOJEN SAARISTO

Tanssiteos, jossa nykytanssi, sävelletty musiikki, saariston lintujen ja luonnonäänien maisema ja harkittu visuaalisuus nivoutuvat kokonaistaideteokseksi.

Työryhmä:

Koreografia ja konsepti: Satu Tuittila
Musiikki: David Yoken ja Mikko Väärälä
Tanssi: Malwiina Heikkilä, Maria Kananen, Linda Priha, Sinikka Strömmer ja Satu Tuittila.
Visuaalinen
ja graafinen suunnittelu: Tiina Vainio
Valosuunnittelu: Marko Kallela
Puvut: Janina Wiksten ja Bettina Lindfors
Tuotanto: Läntinen tanssin aluekeskus ja Satu Tuittila/työryhmä

Esitykset:

to 27.1. klo 19.00 ensi-ilta
la 29.1. klo 17.00
pe 4.2. klo 19.00
la 5.2. klo 17.00
to 10.2. klo 19.00
pe 11.2. klo 19.00

Manilla teatteri, Itäinen Rantakatu 64, Turku

Liput: 15/10€, 02-2314212, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Soolojen Saaristo projektin lähtökohtia ovat ulkosaariston luonto, tila ja valo sekä ihmisen oikeus hiljaisuuteen ja kiireettömyyteen. Soolojen Saaristo haastaa pohtimaan Itämeren tilaa ja luonnon haavoittuvuutta, mutta myös rauhoittumaan kuulemaan, näkemään, koskettamaan ja aistimaan voimakkaammin.

Tanssiteoksen työryhmä on retkeillyt saaristossa ja osa työryhmästä vietti toukokuussa neljä päivää Utössä. Työryhmä teki yhteistyötä paikallisten saaristolaisten kanssa ja järjesti heille koulutyöpajan, avoimet harjoitukset, tanssityöpajan aikuisille ja demo-esityksen tarjoten mahdollisuuden ihmetellä nykytanssia, kuulla ja nähdä miten tanssiteos syntyy.

Vastaavasti työryhmä tutki Utön saarta. He merkitsivät reittejä karttaan ja kirjoittivat huomioitaan mm. linnuista, romuista, väreistä, liikkeestä ja tunnelmasta. Kaikki tämä on yritetty muuntaa tanssiteoksessa liikkeeksi - linnun olemus, kaarteleva, säksättävä, äkilliset syöksyt, hypähdys kiven takaa, ihmisten ja armeijan jäljet, betoni ja ruostunut rauta, sileä kallio, pyöreät kivet… Koreografin tehtävänä on ollut havainnoida tanssijoita ja etsiä heidän improvisoidusta liikkeestään kiinnostava ja olennainen. Tehtävänä on myös tukea tanssijaa niin että työskentely avaisi uusia kiinnostavia liikemaisemia tanssijalle itselle, katsojille ja tanssitaiteelle yleensä.

Soolojen Saaristo tanssiteosta inspiroineet saaret  ovat: Jurmo, Högsåra, Utö ja luodot.

Soolojen saaristoa ovat rahoittaneet Läntinen tanssin aluekeskus, Valtion tanssitaidetoimikunta, Jenny jaj Antti Wihurin rahasto, TOP Säätiö ja Varsinais-Suomen taidetoimikunta sekä tukeneet Aurinkobaletti, Turun konservatorio ja Turun seudun tanssioppilaitos.

maria_geggo_pieni
Kuva: Tiina Vainio
Kuvassa: Maria Kananen Utössä toukokuussa 2010
soolojen_saaristo2soolojen_saaristo3
Kuvat: Tiina Vainio

 

LOKAKUU 2010

EI PUOLIKASTA
ei_puolikasta_tyynyt
Kuva: Kalle Hoisko

ikä
iho
liike
leikki
tyyny
naiset
miehet
muistot
käytetty
valokuva
oleminen
kappaleet
valkoinen
määrittely
laulaminen
keskeneräisyys
Yvonne Rainer
tunnistettavuus
arvottamattomuus
määrittelemättömyys
henkilökohtainen historiaei puolikasta

Tiettyjen signaalien ja muistin yhdessä synnyttämä äkillinen elämys. Tapahtuma tai tunne, joka on jaettavissa ja todellinen, vaikka sen kohde ei olisikaan. Se on kuin valokuva, jossa näkee sen, mitä haluaa.

Ei puolikasta – teoksen inspiraationa toimivat sen esittäjät; neljä eri-ikäistä tanssijaa, kaksi naista ja kaksi miestä. Se ammentaa itsensä keski-ikäiseksi tuntevan koreografin halusta tarkastella ikää niin liikkeen kuin esiintyjien henkilöhistorian kautta.
Rakenteellisesti teos koostuu kahdesta samojen tehtävien pohjalta rakennetusta itsenäisestä duetosta. Lopputuloksessa ne nähdään kuitenkin toisiaan leikkaavina ja kommentoivina pienoismaailmoina. Esiintyjien ja kymmenien tyynyjen lisäksi esitys sisältää tiukkaa fyysisyyttä ja absurdia huumoria.

koreografia Maija Hoisko / tanssi Marjo Hämäläinen, Mathilda Kurki, Kalle Suominen, Jukka Wennström / visualisointi Nanda Björklund, Kalle Hoisko

Esitykset Turussa:
ke 29.9. / pe 1.10. / la 2.10. / ke 6.10. Vanha Viinatehdas, Manilla
Esitykset klo 19.00

Esitykset Salossa:
ensi-ilta la 18.9. / su 19.9. / ke 22.9. / la 25.9. Salon Teatteri, Mariankatu 3, Salo

02-2314212, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tuotanto: Läntinen tanssin aluekeskus, Tadaa

Tukijat:
Suomen kulttuurirahasto
Valtion tanssitaidetoimikunta
Koneen Säätiö

lisätietoja: www.maijahoisko.com, www.tadaa.fi

Harjoituskuvia: http://eipuolikasta.blogspot.com/
ei_puolikasta
SYYSKUU 2010

DON´T WORRY BE HAPPY
Matkoja todellisuuteen
flyer_netti
Esitys ja installaatio
Konsepti, esiintyjät: Tashi Iwaoka, Heli Meklin, Violetta Perra, Maija Reeta Raumanni, Anna Torkkel

Ehkä-tuotannon neljäs kollektiiviprojekti on kuuden viikon performatiivinen matka, jonka aikana "matkustajat" luovat erilaisia pienimuotoisia esityksiä odottamattomiin paikkoihin läntisen Suomen maisemassa. Projektin tuloksena syntyy teos, jossa tekijät rekonstruoivat matkan Kutomolle esitykseksi ja installaatioksi.

Esityksen ensi-ilta pe 3.9.2010 klo 19
Muut: su 5.9. klo 17, to 9.9. klo 19, pe 10.9. klo 19, su 12.9. klo 17 ja ke 15.9. klo 19.

Installaatio (esityspäivinä)
3., 9., 10. ja 15.9. klo 13-17
5. ja 12.9. klo 11-15
Installaatioon vapaa pääsy ja soveltuu myös lapsille!

Kutomo, Kalastajankatu 1 B 20100 Turku
(bussit 4, 40 Kauppatori-Amiraalistonkatu, päätepysäkki tai bussi 1 Kauppatori-Satama, WTC-pysäkki)

Varaukset Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 02 -231 4212

Tuotanto: Läntinen tanssin aluekeskus, Ehkä-tuotanto
www.ehka.net
www.l-tanssi.fi

Kollektiiviprojektin work in progress -esityksiä mm:
4.8. 18-20 Jari Kallion Horisontti -näyttelyn avajaisissa Jangva-galleria, Helsinki
14.8. 12-16 BONUS BETA -näyttämöllä Titanik-gallerian edessä
21.8. 19-- BETA -näyttämöllä Kutomolla
dontworry_galleriaJangva2
Stone Composition, Galleria Jangva Helsinki.
Kuvassa: Maija Reeta Raumanni ja Tashi Iwaoka
Kuva: Antti Jussila
dontworry_taiteidenyo
Reconstructing Unknown, Taiteiden Yö Turku.
Kuvassa: Heli Meklin, Violetta Perra, Anna Torkkel, Tashi Iwaoka ja Maija Reeta Raumanni
Kuva: Alexander DeMaria

HEINÄKUU/ ELOKUU 2010

Marianne Petters & Co: TECHNICAL DANCE
Tanssiteos miehistä ja tekniikasta
Tekniikkaa_pieni
Koreografia, tanssi ja tekniikka: Marianne Petters, Thorvald Bergström, Maik Petters

ke 25.8. klo 19 PUNT-teatterisali, Parainen, Länsi-Turunmaa
Liput 6 €
Lisätietoja kulttuurisihteeri Fia Isaksson 050-5962601

Mitä syntyy, kun kaksi näyttämöteknikkomiestä saa toteuttaa toiveensa olla mukana tanssiteoksessa koreografina ja tanssijana?
Minkälaista liikettä luo lyhyt urheilijamies ja minkälaista pitkä muusikko?
Miten he tulkitsevat naistanssijan luomaa liikettä, ja miten naistanssija heidän liikettään?
Miksi tekniikka kiehtoo miestä? Kiehtooko tanssitekniikkakin?
Ja mikä muu pyörii miehen mielessä ja kehossa?

Tuotanto: Läntinen tanssin aluekeskus, Marianne Petters

TECHNICAL DANCE juliste
Torni_pieni
Kuvat: Melissa Petters

MAALISKUU 2010

SOJIKU nykytanssiteossarjan toinen osa

Sojiku_ryhmaSansui -soljuva kivi

Koreografia: Niina Airaksinen
Tanssi: Jonna Aaltonen, Elsa Heikkilä, Maria Nurmela
Puvut: Marjo Haapasalo
Valot: Antti Helminen
Tuotanto: Läntinen tanssin aluekeskus ja Niina Airaksinen & työryhmä

Ensi-ilta: 11.3.2010 Manilla, Turku

Japanilaisia ilmiöitä, estetiikkaa ja mentaliteettia tutkiva nykytanssiteos, joka pureutuu japanilaisen kulttuurin väkeviin kontrasteihin, yksityiskohtien merkityksellisyyteen sekä tekemisen pieteettiin. Liike kutoo yhteen elektroniikantarkan geometrista mimiikkaa, samuraiden julmankaunista juurtuneisuutta sekä geishojen sensuellia herkkyyttä.

Sojiku on 2.osa nelivaiheista nykytanssiteossarjaa "SOJIKU – subjektiivinen otos Japanin ilmiöistä ja kulttuurista".

Esitykset Manilla-teatterissa

To 11.3. klo 19 | la 13.3. klo 16 | pe 19.3. klo 19 | la 20.3. klo 16 | su 21.3. klo 16 | ke 24.3. klo 19

Liput: 10/15 €

Läntinen tanssin aluekeskus, puh. (02) 231 4212, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Lisätietoja myös alustuksista ja tarjoiluista: www.niinaairaksinen.net/sansui

Facebook: SOJIKU
Sansui1_netti
Kuvat: Niina Airaksinen

TAMMIKUU 2010

RYPPYISET PAKARAT

Tanssiteos ihmisten, asuntojen ja nivelten kulumisesta.

Koreografia: Sari Hannula
Tanssi: Sari Hannula, Aare Rander, Annastiina Saastamoinen ja Satu Tuittila

Puvustus: Mervi Kuittinen-Karivirta
Valokuvat: Erica Kovanen
Valosuunnittelu: Marko Korkeaniemi
Äänisuunnittelu: Mikko Väärälä
Tuotanto: Läntinen tanssin aluekeskus ja Sari Hannula

Esitykset:

pe 15.1.2010 klo 19.00 (ensi-ilta)
su 17.1 klo 15.00
pe 22.1 klo 19.00
la 23.1 klo 19.00
ti 26.1 klo 19.00
ke 27.1 klo 19.00

Studio ERI, Yliopistonkatu 7, Turku

Liput: 15/10€, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 02- 2314212

Ryppyiset pakarat on episodimainen teos ihmisten, asuntojen ja nivelten kulumisesta; energiasta ja väsymisestä, jaksamisesta ja jaksamattomuudesta, periksiantamattomuudesta ja luovuttamisesta, ajan ja ihmisen kulumisesta – kuitenkin pilke silmäkulmassa ja elämälle hymyillen.

Teoksen lähtökohtana on Sari Hannulan ja Aare Randerin vuonna 1995 ensi-iltansa saanut duetto Ryppyiset lakanat, joka sai yleisön usein kysymään "mitä heille sitten tapahtui?" Ryppyiset pakarat on työryhmän moniselitteinen vastaus tähän kysymykseen – 15 vuoden, 14 leikkausoperaation, 56 asunnon vaihdon ja 14 remontin jälkeen.
ryppyiset
Kuva: Erica Kovanen

Tapahtumakalenteri

kesäkuu 2019
M T K T P L S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30Tilaa uutiskirje