logo

  Läntinen tanssin aluekeskus

  Regionala danscentret i Västra Finland

  Regional Dance Centre of Western Finland

  Linnankatu 24, 20100 Turku, Finland

 info(at)l-tanssi.fi

 

 

Kiertävä lastentanssiteos

”Neiti Ida”
- vuorovaikutteinen ja osallistava soolotanssiteos -

 


Koreografia: Hanna Brotherus
Tanssi: Jonna Aaltonen
Musiikin sävellys/äänisuunnittelu: Antti Ikonen
Pukusuunnittelu ja toteutus: Marjo Haapasalo

Kesto: 30min. + keskustelutuokio
Ensisijainen kohderyhmä: 3-8 vuotiaat
Esityskieli: teoksessa ei käytetä puhetta (esityksen jälkeen keskustelu    mahdollinen suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi) – esitys soveltuu myös monikulttuuriselle yleisölle.
Max. lapsikatsojienmäärä/esitys:25 lasta (neuvoteltavissa)
Max. esitysmäärä/päivä:2 esitystä
Tilavaatimuksia: min. 8m x 8m, sis.katsojat (neuvoteltavissa)-tilassa oltava pistorasia cd-soitinta varten (esiintyjä tuo soittimen)
Kiertuetyöryhmä: 1 hlö (tanssija Jonna Aaltonen)
Arvioitu pystytysaika: n. 45 min.
Vastaanottavan tahon apuhenkilöstö: 1 hlö
Ensiesitys: 18.10.2012 Seikkailupuiston Timantti-teatteri, Turku

”Neiti Ida” on vuorovaikutteinen ja osallistava soolotanssiteos lapsille.
Teos on erittäin kevytrakenteinen ja helpostiliikutettava. Se soveltuu mainiosti eri tiloihin ja tilanteisiin (esim. päiväkodin leikkitilaan, luokkahuoneeseen tai sairaalan aulatilaan).

Ujo ja varautunut Neiti Ida muuttuu inhimillisen kohtaamisen kautta iloiseksi ja positiiviseksi.
Keskiössä on liike ja musiikki, myös hiljaisuus, voima, intensiteetti.
Kohtaaminen ja kommunikaatio tanssin keinoin.

Teos sisältää vuorovaikutteisia, osallistavia osioita, jolloin katsojat pääsevät esityksen aikana liikkumaan esiintyjän kanssa. Jokaisen esityksen jälkeen on lisäksi keskustelutuokio.
Näissä keskusteluhetkissä puramme ja käsittelemme teoksen keskeisiä teemoja: mm. erilaisuuden hyväksymistä, ystävyyden, ystävällisyyden ja lempeiden ajatusten tärkeyttä, pienten tekojen merkitystä.

AVAINSANOJA sisällöstä, keskeisiä teemoja:
-erilaisuuden hyväksyminen
-suvaitsevuus
-ystävällisten ja lempeiden ajatusten tärkeys
-ystävällisten eleiden ja tekojen merkityksellisyys
-ystävyyden ja ystävien merkitys
-sanaton kommunikointi, kohtaaminen
-yhdessä kokeminen, läheisyys
-katsominen, kuunteleminen
-katsotuksi tuleminen
-kasvu, kasvaminen
-luottamus pienieleisyyden ja hiljaisuuden intensiteettiin ja voimaan

 

Neiti Ida on ujo, arka ja yksinäinen kulkuri, joka on aina matkalla jonnekin. Hänellä on
mukanaan vain matkalaukku, jossa hän kuljettaa tärkeitä asioitaan. Matkalaukku on myös Neidin paras ystävä ja ainoa matkatoveri. Arkiset, tavalliset asiat ovat Neiti Idalle joskus vaikeita ja hermostuttavia, mutta hassut ja oudot asiat usein aivan helppoja ja luontevia.
Esityksen alussa Neiti Ida on ujo ja varautunut olento. Lasten läheisyydessä, kiinnostuneiden, ystävällisten katseiden alla hän rauhoittuu ja lopulta innostuu jakamaan lasten kanssa jopa kalleimmat aarteensa.
Neiti Ida haluaa lapset lähelleen ja yhdessä lasten kanssa hän tanssii ja soittaa, kunnes on taas aika jättää hyvästit arvokkaille uusille ystäville ja jatkaa matkaa kohti uusia seikkailuja.

Teoksen valmistusprosessia ovat tukeneet:
Läntinen tanssin aluekeskus ja
Samuel Huberin taidesäätiö
Seikkailupuisto, Turku
Suomen Tanssitaitetoimikunta

 

"Esitys ”vangitsi” lämminhenkisyydellänsä  niin lasten kuin aikuistenkin huomion, totaalisesti.  Meidän muutamat pojan vesselitkin eläytyivät ja sulautuivat esitykseen ihanin ilmein. Kiitos." (palaute päiväkodista)

 

LISÄTIETOJA tarvittaessa antavat:

Läntinen tanssin aluekeskus, info(at)l-tanssi.fi, 0400-546019

Hanna Brotherus, koreografi, hanna.brotherus(at)gmail.com, 0400-872646

Jonna Aaltonen, tanssija, jonnaaaltonen(at)hotmail.com, 050-5479832

 

Taiteilijaesittelyt:

Hanna Brotherus (s. 1968) on koreografi, jonka useat teokset käsittelevät yhteiskunnallisten ilmiöiden heijastumista yksilön kokemusmaailmassa. Brotherusta inspiroivat ihmisten elämäntarinat ja subjektiivinen todellisuus, ja hän on työskennellyt ammattitanssijoiden ja –näyttelijöiden lisäksi mm. vanhusten, liikuntavammaisten lasten, kuntoutuvien narkomaanien, asunnottomien naisten ja turvapaikanhakijoiden kanssa. Oman, freelancereista koostuvan työryhmänsä lisäksi Brotherus on työskennellyt mm. Suomen Kansallisteatterissa, Helsingin kaupunginteatterissa ja Suomen Kansallisoopperassa. Brotheruksen näyttämöteoksia on esitetty Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa ja hänen tanssilyhytelokuviaan on nähty festivaaleilla ympäri maailman.

Jonna Aaltonen (s. 1972) on freelance-tanssitaiteilija, joka on valmistunut Turun konservatoriosta 1995.
Aaltonen on työskennellyt monipuolisesti tanssin ja teatterin saralla: nykytanssiteoksissa, tanssiteatteri-, musikaali- ja oopperaproduktioissa. Yli 15-vuotisen kansainvälisen uransa aikana hän on toiminut tanssijana jo lähes seitsemässäkymmenessä teoksessa, yli neljänkymmenen eri koreografin kanssa. Aaltonen on työskennellyt kiinnityksellä Tanssiteatteri Erissä, Norrdans'issa ja Älvsborgsteater'issa Ruotsissa sekä VolksOperan baletissa Wien'issä, Itävallassa. Kaudella 2007-08 hän esiintyi Tukholman Kuninkaallisessa oopperassa koreografi Mats Ekin ohjaamassa teoksessa Orphée. Lisäksi Aaltonen on tanssinut lukuisissa freelance-produktioissa sekä Suomessa että ulkomailla. Vuodesta 2006-lähtien hän on työskennellyt freelance-tanssijana Suomesta käsin. Aaltosella on myös kokemusta harjoituttajan, ohjaajan, koreografin, koreografin assistentin sekä tanssinopettajan työstä.

Antti Ikonen (s. 1963) on työskennellyt säveltäjänä, äänisuunnittelijana ja muusikkona eri taiteenlajien parissa 1980-luvulta lähtien. Ikosen sävellystuotanto käsittää yli kolmekymmentä näyttämöteosta sekä installaatioita, lyhytelokuvia ja uusmediateoksia. Ikonen on toiminut muusikkona mm. Cartes Art Machine ja Stratovarius-yhtyeissä, ja hän opettaa äänisuunnittelua ja musiikkia Aalto-yliopiston Medialaboratoriossa.

Pukusuunnittelija Marjo Haapasalo (s. 1973) on valmistunut Yrkeshögskolan Sydvästin muotoilun koulutusohjelmasta vuonna 2002. Hän on tehnyt pukusuunnitteluja lukuisiin tanssi- ja teatteriesityksiin, mm. Aurinkobalettiin, Linnateatteriin, Turun kaupunginteatteriin, Turun Kesäteatteriin sekä lukuisiin freelance-produktioihin. Vuodesta 2007 Haapasalo on pyörittänyt Turussa Kaskenkadulla sijaitsevaa Boutique Minne -liikettä joka on erikoistunut uusien vaatteiden suunnitteluun, vintage-vaatteisiin sekä esiintymispukuihin. (www.boutiqueminne.com)

Tapahtumakalenteri

huhtikuu 2020
M T K T P L S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

TS Hyvinvointi/Tanssi on turkulainen perusoikeus
Tilaa uutiskirje